Tek.no

Nyhet

Beklager at uTorrent snek til seg brukernes datakraft

– Vi feildømte hvordan tilbudet ville bli mottatt av kundene, forteller utvikleren.

Shutterstock, uTorrent

Kritikken har haglet mot skaperne av det mye brukte BitTorrent-programmet uTorrent etter at utviklerne ble tatt med det som kan sies å være buksene godt nede på knærne. Bitcoinmineren «Epic Scale», fra selskapet med samme navn, snek seg nemlig inn på datamaskinene til en rekke brukere sammen med versjon 3.4.2 av uTorrent-programmet.

Selv om saken har vært kjent i flere uker er det ikke før nå nylig selskapet har kommet med en innrømmelse, som kanskje ikke oppfattes som helt fra hjerterota av brukere flest:

– Vi feildømte hvordan dette tilbudet ville bli mottatt og vi beklager overfor de brukerne som har klaget på det, heter det nemlig i beklagelsen fra selskapet.

Datamaskinen «kokte»

uTorrent finansieres blant annet ved at selskapet bak tilbyr tredjepartsprogramvare under installasjonen, men denne er alltid valgfri å installere. Denne gangen var det umulig å reservere seg mot bitcoinmineren, som etter en omstart av maskinen begynte å forsyne seg grovt av brukerenes datakraft.

– Jeg installerte uTorrent, og når jeg kom hjem på kvelden kjørte maskinen min for fullt og nærmest kokte, forteller én av mange sinte brukere til TorrentFreak.

Denne brukeren er neppe alene, men uTorrent har i alle fall siden innrømmelsen lansert en ny versjon, 3.4.3, som er helt fri for bitcoinmineren.

Litt ironisk er de siste ukenes hendelser, ettersom uTorrent selv hevder på sine nettsider at programmet derest er «lightweight» og «aldri overbelaster de verdifulle systemressursene dine».

Epic Scale tar avstand

Selskapet som står bak bitcoinmineren, Epic Scale, tilbyr denne for at de som selv ønsker det kan donere datakraft til en god sak gjennom å grave frem bitcoins. Selskapet har lagt ut en melding på sine nettsider hvor de tar avstand fra måten programvaren deres har blitt installert mot uTorrent-brukernes viten, sammen med en forklaring for hvordan programvaren kan avinstalleres. De har også forsikret seg om at uTorrent nå gir brukerene mulighet til å takke nei til programmet deres.

Fikk gjennomgå

Med Lenovos Superfish-skandale ferskt i minne er det rart andre selskaper ikke har lært at brukere deres ikke ønsker unyttige og poteniselt usikre programmer med tjenestene de opprinnelig valgte. Lenovo fikk nemlig skikkelig kjeft etter at det viste seg at maskinene deres innehold skadelig programvare som snoket på de sikre tilkoblingene deres på Internett.

Her er en annen torrentaktør som brukere nå klager på:
Den gjenoppståtte Pirate Bay-siden har fått en haltende start »

(Kilde: TorrentFreak)

Les også
uTorrent skal trolig begynne med betalingsløsning
Les også
BitTorrent sparker en tredjedel av arbeiderne
Les også
Populært torrentprogram gjorde PC-er til bitcoin-gravemaskiner
Les også
– Vi skal levere renere maskiner med Windows 10
Les også
Samsungs TV-er kan høre alt du sier i stua og sende det til andre
Les også
Den nye utgaven av The Pirate Bay har fått en haltende start
annonse