Til hovedinnhold

Facebook på iOS får «Snapchat»-funksjon

Velg selv hvem som skal få se bildene dine.

Espen Irwing Swang

Facebook har kommet med en oppdatering av sin app for iPhone og iPad, Facebook for iOS 8.0. Den største nyheten er muligheten for å dele bilder bare med et utvalg av vennene dine, såkalt mikrodeling, skriver Techcrunch.

En av grunnene til at Snapchat er blitt så populært, er at det bare er at du kan begrense hvem som får se bildene dine. Det gjør at du kan slå deg litt mer løs med bildedelingen, og kan dele morsomme bilder du ikke vil at alle skal kunne se.

Nå velger du enklere hvem som skal få se bildene du deler.Foto: Espen Irwing Swang

Del bare med disse

I den nye versjonen av Facebook er det derfor kommet en funksjon som heter «del bare med disse vennene». Hver gang du vil dele et bilde kan du se hvem som er mottakere på toppen av posten. For de fleste står denne som standard på «bare vennene mine», men ved å trykke her får du opp en adresseliste der du kan velge enkelte venner, eller grupper av venner du selv har satt sammen.

I teorien kunne du også tidligere dele med bare et utvalg av vennene dine, men da måtte du lage nye vennelister for hver gang, noe svært få gadd.

Les også: Twitter kan bli nesten lik Facebook

Vanskelig inndeling

Facebooks grunnlegger Mark Zuckerberg prøver en ny variant for å få opp interessen for bildedeling. (arkivfoto).

Deling på et slikt mikronivå har vært på Facebooks agenda siden 2007, ut fra en teori om at flere vil dele mer, om delingen kan bli mer personlig. Men å dele inn vennene i lister som supernære venner, lokale ikke riktig så nære venner, eller venner jeg går på byen med,

Facebooks grunnlegger, Mark Zuckerberg, kunne i 2010 konstatere at nesten ingen tok seg bryet med å lage slike lister. På det meste hadde fem prosent laget lister, men de aller fleste hadde bare en liste.

Har gjort flere forsøk

Facebook har forsøkt flere varianter, som Smartlister, og automatiske forslag til hvem du kan legge inn i bekjentskapskretsene dine. Path skulle være en venneliste bare for dine aller nærmeste, de inntil 150 vennene du ville dele alt med. Men erfaringen var at de som la til venner på Path gjerne la til litt flere enn de egentlig ønsket å dele hva som helst med.

Det var her Snapchat lyktes ved å la deg velge nøyaktig hvem du vil dele med. Nå får Facebook på iOS en tilsvarende funksjon. Facebook håper det vil føre til at du bruker mer tid på Facebook, at du deler mer, og at du bygger tettere relasjoner til Facebook-vennene dine.

Men bildene du deler med enkeltpersoner på Facebook blir ikke borte etter noen sekunder, slik de blir på Snapchat.

Vanskelig å endre brukermønster

Å innføre nye delingstjenester er ikke enkelt. Bildemeldingstjenesten Instagram Direct har floppet, Snapchats Stories, der du kan offentliggjøre meldingene dine, har heller ikke vært noen suksess.

– En ting er å lære appene nye triks - noe ganske annet er det å få folk til å huske på å bruke dem, skriver Techcrunch.

Facebook har også oppdatert designen for å gjøre det enklere å publisere og dele på iPad.

Les også: Facebook-appen vi gjerne skulle hatt i Norge

annonse