Nyhet

Hva tror du blir nytt i iOS 9?

Sjekk listen over ryktene som har dukket opp til nå.

Nettsiden 9to5mac har bedre oversikt enn de fleste når det gjelder Apple-rykter. De står til og med bak mange av ryktene selv, takket være egne kilder som angivelig har god kjennskap til hva som foregår bak låste dører i Cupertino.

Apples årlige utviklerkonferanse WWDC går av stabelen om halvannen uke, og der er det ventet at selskapet vil presentere sitt nye mobiloperativsystem iOS 9. Etter sigende har Apple først og fremst fokusert på ytelsesforbedringer, bedre stabilitet og feilrettinger, men noen nye funksjoner skal også være på vei.

9to5mac har samlet de heteste ryktene om nye funksjoner i en liste. Her er noe av det vi kan forvente at Apple presenterer på WWDC 8. juni:

Ny skrifttype

Dagens Helvetica Neue til venstre, og San Francisco til høyre. Foto: Teknofil.no/9to5mac

Apple vil angivelig bytte font fra dagens Helvetica Neue til Apple Watch-skrifttypen San Francisco. Hensikten er visst at den nye fonten skal være lettere å lese.

En app for smart-hjem

Et annet rykte er at Apple har testet ut en ny app som skal gjøre et enklere å styre smart-hjem fra en iPhone eller en iPad. Via appen Home og Apples HomeKit-system skal du kunne styre blant annet lys, dører, låser, kameraer, stikkontakter og brytere i hjemmet. Ryktet går altså på at appen Home kan bli introdusert i iOS 9.

Rutetider i Apple Maps

Google Maps har rutetider for buss, tog og ferger, og nå ser det ut til at Apple Maps endelig følger etter. Denne funksjonen skulle vært på plass allerede for et år siden, men ble ikke klar til iOS 8. I Europa vil London, Paris og Berlin være de første byene som får kollektivtraffikkstøtte i Apple Maps.

Nye iPad-funksjoner

En annen funksjon som angivelig skulle vært på plass allerede er muligheten til å dele skjermbildet i to på en iPad, såkalt «split-screen». Det kan bli inkludert i iOS 9, men 9to5mac advarer at Apple muligens ikke har blitt helt ferdig denne gangen heller.

I tillegg går det rykter om at Apple vil åpne for at flere brukere kan logge seg inn på en og samme iPad, men at denne funksjonen trolig vil komme først til høsten.

Force Touch på ny iPhone

Force Touch er en sentral funksjon i Apple Watch. Foto: Apple

Det som kan bli Apples store salgspoeng for iPhone 6S er inkluderingen av Force Touch. Denne funksjonen er hentet fra Apple Watch, og går ut på at du kan utføre ulike handlinger basert på hvor hardt du trykker.

For iOS 9 sin del betyr det at du kan ta noen snarveier når du navigerer i menyer og apper, som å scrolle kjappere eller søke opp ord i en tekst. Det vil imidlertid ikke bli en essensiell funksjon i det nye operativsystemet foreløpig.

Nytt tastatur

Da Apple lanserte iOS 8 i fjor, fikk du omsider muligheten til å bruke tredjepartstastaturer som SwiftKey, Swype og Fleksy. Nå ryktes det at Apple har redesignet sitt eget tastatur. En av designendringene skal gjelde Shift-knappen, som ofte gjør det vanskelig å se om du skriver med store eller små bokstaver.

I landskapsmodus skal du etter sigende få noen flere redigeringsmuligheter på standardtastaturet enn du har i dag.

Velg hvem som får se at du har lest en iMessage

Når du har lest en iMessage i dag, får avsenderen beskjed om at du har lest meldingen, med mindre du har deaktivert «Send lesebekreftelser» i innstillingene. I iOS 9 skal du kunne velge hvem du vil sende lesebekreftelse til. Eksempelvis kun familie og nære venner, men ikke kollegaer eller bekjente.

Satser på Google Now-kopi

Dagens nedtrekksmeny på iPhone er like trist som værmeldingen til Yr ... Foto: Skjermbilde

Den digitale assistenten Google Now kan vise deg alt fra værmelding og reiseruter, nyheter og påminnelser til treningsdagbok, kinotider, valutakurser og hoteller eller restauranter i nærheten. Alt sammen er basert på hva appen tror du interesserer deg for, og tjenesten er i tillegg integrert i Android-grensesnittet.

Google Now er faktisk tilgjengelig på iPhone også, som en noe redusert app. Nå vil trolig Apple rulle ut sin egen Google Now-kopi som skal få plass enten i nedtrekksmenyen (Spotlight) eller ved at du drar den inn fra venstre på hjemskjermen. Appen skal integrere brukerdata fra Siri, Kalender, Passbook, Helse, samt tredjepartsapper, på lignende vis som med Google Now.

Det er alt 9to5mac har på sin ryktebørs foreløpig. Hvor mye som faktisk stemmer får vi svar på mandag 8. juni.

Spent på den nye toppmodellen som kommer senere i år?
10 iPhone-spådommer som kan treffe blink til høsten »

(Kilde: 9to5mac)

Les også
– iOS 9 vil bli optimalisert for eldre iPhone-modeller
Les også
Ser du hva som er annerledes her?
annonse