Til hovedinnhold

Derfor brukte Google nesten 20 milliarder på en røykvarsler

Tre år etter oppstarten ble Nest solgt til nettgiganten.

Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Dublin/Tek.no: Det lille teknologiselskapet NEST har overrasket mange de siste årene. Fra å være et lite oppstartselskap for bare fire år siden, ble de i januar kjøpt av Google for 19 milliarder kroner. Og det eneste selskapet lager er én termostat og én røykvarsler.

Selskapet har hatt en fenomenal suksess, og mange har lurt på hva de nå skal gjøre videre – og hvorfor i Google i det hele tatt valgte å kjøpe dem. På årets netthodesamling Web Summit gikk toppsjefen og grunnleggeren av Nest, Tony Fadell, på scenen for å fortelle mer om akkurat dette.

– Det startet 2,5 år før oppkjøpet, da jeg viste Sergey Brin (en av Googles grunnleggere, red. anm) den første temperaturmåleren vår. Sergey spurte umiddelbart om de kunne kjøpe selskapet, men vi lot ham bare investere, sa Fadell.

Brukes i over hundre land

Den glupe røykvarsleren til Nest.Foto: Nest

Fadell forteller videre at Google-oppkjøpet har gjort det mulig for Nest å lansere i langt flere land, spesielt i Europa, tidligere enn planlagt. En del av avtalen med Google var at selskapet skulle få salgsinfrastruktur, kontorer, advokater og alt de måtte trenge av administrasjonsverktøy for å nå ut i nye markeder.

Samtidig satt Nest på en rekke ansatte med meget ettertraktet kunnskap. Flere selskaper, blant annet Apple og Google, hadde prøvd å plukke opp talentene uten å lykkes, hevder han.

– Produktene våre brukes i 135 land som vi ikke selger i enda, og Google har resursene for å hjelpe oss med å nå frem der, sa Fadell.

Det er imidlertid ikke bare enkelt å lansere en supersmart røykvarsler eller termostat i helt nye markeder, selv når du har Google i ryggen. Hovedårsaken til at det har tatt Nest tid å få produktene sine ut til nye markeder, som Norge, skal rett og slett være at hjemmene våre skiller seg ganske markant fra de i USA som produktene opprinnelig ble laget for:

– I Europa er husene ofte 80 år gamle, og de har en annen infrastruktur, kablene i veggene er trukket på en annen måte enn i USA. I England er det ikke engang vanlig å ha en termostat i dag, sier han for å understreke forskjellene.

Det handler ikke bare om søk

Nøyaktig hvorfor Google brukte 19 milliarder på et selskap som lager én termostat og én røykvarsler, dog i veldig avanserte og smarte former, fikk mange til å klø seg godt i hodet da oppkjøpet ble kjent. Google har senere sagt at smarte dingser i hjemmet er noe de vil jobbe mer med, men Nest-sjefen kan forklare litt mer om hva dette egentlig handlet om:

– De skjønte planen vår. Selv om mange hadde vanskeligheter med å forstå at en termostat kan påvirke verden, har vi solgt nesten en milliard enheter hittil, sa Fadell.

Han forteller videre at Google har perspektiver på 10 og 20 år, og der ligger det blant annet at de vil endre livsstilen til folk, hjemme mellom husets fire vegger. For Google handler dette og en del lignende oppkjøp og satsninger ikke bare om søk og nettannonser, men også om livet til brukerne.

– Før Nest lagde Google selvkjørende biler og mye mer. Vi er bare en utvidelse av den tankegangen.

Hadde Steve Jobs som mentor

Den glupe termostaten til Nest.Foto: Nest

Fadell kommer opprinnelig fra Apple, der han av mange blir kreditert for å være skaperen av iPod. Han jobbet tett med Steve Jobs, som på mange måter var hans mentor.

Fra scenen forteller han mye om hvordan det var å jobbe med en såpass intens leder som Jobs var kjent for å være. De var uenig veldig ofte, men det mener Fadell er viktig – også for nye oppstartsselskaper i dag:

– Vi hadde alltid ulike meninger. Men når du har en slik kreativ spenning så kommer det gode ideer ut av det. Om du er i et oppstartsselskap i dag uten en slik positiv spenning mellom lederne, så er det et problem. Jeg hadde aldri byttet ut det forholdet jeg hadde til Jobs mot noe i hele verden.

Selv husker han best den dagen han for første gang skulle fronte ideen om en musikkspiller til Jobs, produktet som til slutt ble iPod:

– Jeg hadde bakgrunn fra teamet som bygde Macintosh, og det var det samme teamet som lagde iPoden. Jeg hadde hørt alle historiene om Steve og hvordan enkelte av ingeniørene måtte gjemmes i skapene når han kom fordi han ikke likte personen. Første gangen jeg gikk til ham for å pitche ideen var jeg naturlig nok veldig spent på hva som ville skje. Vi satt oss ned, og han lyttet og utfordret meg. Og det var egentlig bare et et fenomenalt møte, forteller Fadell.

Lær deg å feile

Selv om Nest nå er en del av et selskap som er kjent for å samle opp og bruke store mengder data om brukerne, understreker Fadell – som han har gjort så mange ganger før – at ingen av Nest-produktene deler data med Google. Faktisk er selskapet fortsatt på mange måter helt adskilt fra Google. Google har sine data, mens Nest har sine – og han hevder det er et grunnleggende prinsipp i samarbeidet at det skal forbli slik.

Fadell en mann med mange suksesser bak seg. iPod er som nevnt ett av dem, men det er også smått utrolig at selskapet han startet i 2010 tre år senere ble solgt for 19 milliarder kroner. Til håpefulle grundere har han imidlertid et klart råd: Innse først som sist at du kommer til å feile.

– Jeg har feilet mange ganger. Men jeg har prøvd og prøvd, slik at jeg har lært av feilene. Du må forstå hva som er galt, ikke bare med produktet, men hvordan du må endre deg selv. Ja; noen ganger slår lynet ned og selskaper som Snapchat blir skapt, men det er ikke sånn suksesser egentlig skapes. De skapes gjennom feiling, sier han.

Slik skal Oculus Rift-sjefen gjøre VR til en suksess:
Har store ambisjoner for fremtidens VR-briller » (Ekstra)

annonse