Tek.no

Nyhet

Fem tips som gjør mobilen din sikker

Det er enkelt å sikre seg litt ekstra mot hacking og misbruk.

8 Juli 2011 18:17

Er du bekymret for at all informasjonen om deg selv som ligger på mobiltelefonen kan falle i gale hender? Her er fem tips som hjelper deg å sikre telefonen.

1. Sett gode låsekoder

De fleste mobiltelefoner har flere måter å låse mobilen på. Det vanligste er PIN-kode og skjermlås. PIN-kode låser SIM-kortet ditt når du slår på telefonen. Skjermlåsen, som kommer både i form av tallkombinasjoner eller å dra fingeren over skjermen i et mønster for å låse opp telefonen, må tastes hver gang du tar telefonen opp av lomma.

Det er ikke nok å ha låsekode aktivert, det er like viktig å velge en kode som er vanskelig å gjette.

– Sett gode og så lange PIN-koder som mulig, ikke bruk 0000 / 1111 / 999999 eller andre lette tallkombinasjoner. Bruk heller ikke din fødselsdag eller annen tallkombinasjon som kan knyttes til deg selv, sier Torild Lid Uribarri, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar hos Telenor til Amobil.

I tillegg kan de fleste mobiltelefoner låses med en systemlås. Systemlåsen fungerer slik at telefonen kun vil fungere med ditt SIM-kort, slik at ingen kan sette inn et annet SIM-kort i telefonen din dersom den for eksempel blir stjålet. Du kan også i mange av dagens telefoner sette på fjernlåsing. Dette gjør at du kan få tilgang til mobiltelefonen din via en datamaskin slik at du kan velge å både slette innholdet og låse telefonen uten å måtte ha telefonen i hånden.

2.Vær kritisk til applikasjoner

Applikasjonsjungelen blir bare større og større, og det er ikke alltid like lett å vite hva som er trygt og ikke.

– La ikke andre installere applikasjoner på din mobiltelefon og beskytt den som du beskytter kredittkort, PC og tannbørste: Ikke lån den bort til andre og ha PIN-kodelås på den som aktiveres etter fem minutter, sier Lid Urribarri. Ikke la deg lure til å installere programvare som lar andre få kopier av dine mailer, SMS-er eller mobilsvarmeldinger.

Les også: Tusenvis av mistenkelige apps

Det er også lurt å lese brukeranmeldelser før du installerer et nytt spill eller en ny applikasjon. Det ligger som regel brukeropplevelser på det aller meste applikasjoner på nettet, og da ser du fort om det er noe å spare på eller ei.

3. Bruk sikkerhetstjenestene

Flere og flere av produsentene tilbyr egne sikkerhetstjenester som lar deg styre telefonen din fra datamaskinen. Her kan du hele tiden ta sikkerhetskopier av innholdet, spore telefonen din og som sagt slette og sperre innholdet.

Disse følger som regel med i telefonen når du kjøper den, og til tross for at det ikke noen brannmur, hjelper de deg med å passe på informasjonen din hvis du skulle miste eller bli frastjelt telefonen.

Les også: Mobilspill tapper telefonregningnen din

Det er lurt å gjøre seg kjent med denne funksjonen, da det lønner seg å sperre telefonen så fort som mulig hvis den havner i feil hender. Er du redd for å miste meldinger og bilder som betyr mye for deg burde du heller sende disse til e-posten din, eller kopiere de over til datamaskinen ved jevne mellomrom. Noen telefoner lar deg også kryptere meldingene dine, dette er et godt tips dersom du må ha mange meldinger på telefonen.

4. Ikke åpne ukjente e-postvedlegg

Virus og trojanere er kommet for å bli på mobiltelefoner også, så om du får en e-post som ser litt mistenkelig ut, ikke last ned noe vedlegg fra den. Det er nok av programmer som er designet for å gi andre tilgang til mobilen din, og da er det bedre å være på den sikre siden.

Du burde også slette loggen på nettleseren din fra tid til annen. Ved å ha en lang logg og lagring av passord vil en tyv kunne få tilgang til flere kontoer som kan inneholde sensitiv informasjon. I tillegg kan en tyv lære mye om deg av å se på hva du gjør på nettet.

Beskytt også kontaktene dine. Tenk hvor kjedelig det er om en tyv får kloa i telefonen din og det ligger full informasjon om familien din, deres e-post, bursdager, adresser og lignende.

5. Ha kontroll på datatrafikken

Datakostnadene kan fort bli høye hvis du laster ned veldig mye og ikke har et abonnement som er laget for nettopp dette. Datatrafikk koster mye penger, og særlig i utlandet kan du gå på en real smell hvor prisen kan komme opp i over 100 kroner per megabyte.

De fleste operativsystemene tilbyr programmer som teller all datatrafikken som går inn og ut av mobiltelefonen din. Dersom noen skulle klare å lure seg inn på telefonen din vil denne fort fortelle deg om noen har brukt telefonen din på nett uten ditt samtykke.

Rapporter uvanlig aktivitet på mobilabonnementet ditt til operatøren med en gang. Spionprogrammer og nå også misbruk av telefonens trådløse ruter kan fort bli svært dyrt.

annonse

Les også