NyhetBedre lysstyrke og lavere effektforbruk

Ny type LCD får bedre lysstyrke og bruker mindre strøm

WhiteMagic fra Sony benytter seg av RGBW-metode.

Sony har annonsert en ny type LCD-skjerm ved navn WhiteMagic. LCD-skjermen har en størrelse på tre tommer og skal ha bedre lysstyrke, men fremdeles lavere effektforbruk enn konvensjonelle skjermer.

WhiteMagic kjører med en oppløsning på full VGA 1,23M og er, ifølge Sony, først og fremst ment for bruk til kameraer og smarttelefoner – selv om den angivelig ikke er en trykkskjerm.

Bedre egenskaper, samme forbruk

Produktet har to spesifikke modi som gjør at man kan endre lysstyrke i henhold til omgivelsene. Når man velger strømsparingsmodus, blir strømforbruket av bakbelysningen redusert med over 50 prosent ned til 125 mW, mens lysstyrken i denne modusen fremdeles skal være sammenliknbar med vanlige LCD-er.

Ved utendørsmodus blir WhiteMagics lysstyrke økt fra 470 cd/m2 til 1000 cd/m2, mens effektforbruket holder seg til rundt 300 mW – noe som skal være på linje med ordinære skjermer. iPhone 4 har til sammenlikning en maksimal lysstyrke på 500 cd/m2.

Sony har gjort dette mulig ved å tilføye en hvit piksel til rød-grønn-blå-pikslene (RGB), og har utviklet en algoritme for å korrigere bildestøy. Denne metoden blir kalt "RGBW-metoden" av det japanske selskapet.

Tekniske spesifikasjoner

  • Skjermstørrelse: 3 tommer
  • LCD-modus: Vistarich x 2, gjennomsiktig
  • Antall skjermpunkter: 1,23M (640 x RGBW x 480)
  • Kontrastforhold: 1000 : 1
  • Innsynsvinkel: 60 grader vertikalt/horisontalt
  • Strømsparingsmodus: 470 cd/m2, 225 mW (bakbelysning 125 mW)
  • Utendørsmodus: 1000 cd/m2, 400 mW (bakbelysning 300 mW)

Pris og tilgjengelighet

Veiledende pris på WhiteMagic er 5000 yen i Japan, noe som tilsvarer 360 kroner. Ifølge Sony skal produktet bli sendt ut allerede i starten av oktober i år, men det gjenstår å se når det blir implementert i kommersielt tilgjengelige produkter.

(Kilde: Sony)

Les også
Sony går for toppemisjon i OLED
Les også
TV sender ulike bilder til ulike deler av rommet
Les også
Sony tar oss med inn i fremtiden
Les også
Sonys lesebrett går trådløst
annonse