Tek.no

Nyhet

Raspberry Pi lanserer sitt eget operativsystem til Mac og PC

Pixel OS er veldig lettdrevet og kan kjøres fra en USB-pinne.

Raspberry Pi Foundation
24 Des 2016 07:30

Raspberry Pi Foundation er mest kjent for den superpopulære knøtte-PC-en sin, men stiftelsen har også laget sitt eget operativsystem kalt Pixel OS, som ble lansert i september. Nå gjør stiftelsen operativsystemet tilgjengelig på andre plattformer også.

I et blogginnlegg skriver Raspberry Pi-grunnleggeren Eben Upton at en versjon av Pixel OS er lansert til Windows- og Mac-plattformen, etter tre måneders arbeid.

Lettdrevet

Pixel OS er basert på det allerede kjente Pi-operativsystemet Raspbian, som igjen er basert på Linux-distribusjonen Debian. Operativsystemet er svært lettdrevet og skal stort sett by på alle applikasjonene som Pi-kjennere er vant med.

Pixel OS.
Raspberry Pi Foundation

Unntakene er Minecraft og programmeringsverktøyet Wolfram Mathematica, som av lisensmessige årsaker ikke kan legges inn i maskiner som ikke er en Raspberry Pi.

Pixel OS kjører på den aldrende i386-arkitekturen, som altså innebærer at du kan kjøre operativsystemet på svært beskjeden maskinvare, for eksempel gamle PC-er du måtte ha liggende hjemme. Minstekravet er imidlertid 512 MB minne.

For å kjøre operativsystemet kan du laste det ned via en egen lenke i blogginnlegget og deretter legge det over på en DVD eller USB-pinne for å starte det opp på maskinen din. Eben Upton minner om at den nye Pixel OS-versjonen ennå er en «eksperimentell» prototype, som betyr at det kan oppstå mindre tekniske problemer her og der.

Raspberry Pi kan brukes til så mangt: Slik brukte vi maskinen som spionkamera »

(Via Engadget)

Les også
Asus' lille Raspberry Pi-konkurrent takler 4K
Les også
Her er «miniversjonen» av Raspberry Pi 3
Les også
Slik brukte vi Raspberry Pi som spionkamera
Les også
Google utvikler et nytt operativsystem som kombinerer Android og Chrome OS
Les også
Knøttemaskinen Raspberry Pi har nådd diger milepæl
Les også
Selskapet bak medieappen Kodi har laget lekkert kabinett til Raspberry Pi
annonse

Les også