Til hovedinnhold

Fiks ferievideoen med iPhone 4

NETTAVISEN: Den unektelig populære mobiltelefonen iPhone 4 ble lansert i Norge fredag 30. juli, og med den en mulighet som drastisk kan endre måten du forholder deg til videoer og videoredigering. En av nyhetene i iPhone 4 er videoopptak i HD-kvaliteten 720p. Samtidig slipper Apple iPhone-versjonen av sitt enkle redigeringsverktøy «iMovie» - til 29 kroner.
Du kan med andre ord filme en begivenhet - og redigere opptaket - direkte på iPhone 4. Deretter kan du dele videoen med hvem du vil, også rett fra telefonen.
«iMovie» til iPhone er en enda enklere versjon med klart forbedringspotensial, men vi er likevel imponerte over effekten både videokvaliteten og enkle redigeringsgrep gir opptak fra ferien, høydepunktene fra kampen til familiens fotballhåp eller «en formiddag på stranden».
Vi skal la de tekniske detaljene ligge i denne omgang, og kun fastslå at under gode til greie forhold gjør iPhone 4 svært anstendige videoopptak. Oppløsningen er maksimalt den laveste HD-kvaliteten, 720p, og dette vil være bra nok i mange sammenhenger. Vi opplever at fordelen med å ha et videokamera tilgjengelig hvor enn du går langt på vei oppveier begrensningene i kompaktkameraet.
Videoer og bilder legger seg kronologisk i mappen «Bilder» på telefonen, og skilles ved hjelp av et videoikon for de levende bildene.
Å redigere videoene gjøres gjennom spesialprogrammet «iMovie». Her starter du ett prosjekt for hver video du vil redigere, og du kan hente inn hva du vil av videoer, bilder og musikk du har tilgjengelig på telefonen, og sy det sammen til én ferdig video.

Enkel redigering

Nedenfor kan du se en liten video vi har brukt totalt ti minutter på både å filme og redigere. Den drøye 30 sekunder lange videoen er klippet ned fra tre opptak på totalt fem minutter, og musikken er temamusikk som følger med programmet.
Se den ferdige videoen hos Nettavisen.
Selve redigeringen av videoen er så enkel at den manglende brukerhåndboken ikke savnes. Dette er noe alle vil få til i løpet av få minutter. Dessverre går det utover mulighetene for den mer avanserte hobbyredigereren, det kommer vi tilbake til senere.

Slik gjorde vi det

I det vi starter opp et nytt prosjekt, som hver samling av videoer kalles, bes du først om å velge ett av fem tema som er tilgjengelig: Moderne, lys, reise, nyhet eller - som vi har valgt i dette tilfellet - lekent. Her velger du også om du vil bruke den forhåndsdefinerte musikken som hører til temaet.

Deretter dukker det opp en liten veiledning til hva du kan gjøre: Enten hent opp en video, musikkfil eller et bilde du allerede har på telefonen, eller film eller knips noe nytt. I dette tilfellet henter vi opp en film vi allerede har lagret.

Filmen legger seg på en tidslinje i bunn av skjermen, og den kan du zoome inn og ut av ved å klype den sammen eller trekke den ut. Jo tettere du zoomer inn i videoen, jo mer nøyaktig kan du klippe den. Dobbeltklikker du på tidslinjen, kan du skrive inn en tittel som skal dukke opp på videoen, samt definere hvor opptaket er gjort og velge om du vil bruke lyd fra opptaket.

Klikker du en gang på tidslinjen markeres klippet med en gul ramme og to «håndtak» i hver ende. Dra i håndtakene, og du klipper deg innover i videoen fra hver side. For deg som er vant til å redigere fra før, kan det oppleves som tungvint at du ikke kan klippe en snutt i to, men iPhone 4-løsningen fungerer også greit. Vil du bruke to forskjellige klipp fra én videosnutt, må du altså hente inn den samme videosnutten to ganger, og klippe ut de to delene du ønsker å bruke.

Det legges automatisk på en krysstoning på et halvt sekund mellom hvert klipp. Dette kan du lett fjerne eller forlenge, og du kan i noe grad endre hva slags krysstoning du vil bruke begrenset til det temaet du har valgt.

Rom for forbedringer
Har du korte snutter som du vil friske opp og lime sammen med enkel klipping, musikk og tekst, fungerer «iMovie» til iPhone 4 utmerket. Men ganske raskt ønsket vi å utvide til litt mer avanserte videoer, og her begynner programmet å slå sprekker. Å filme for eksempel et bryllup med forskjellige settinger, byr på problemer.
Det går for eksempel ikke an å endre tema underveis videoen. Drar du fra Oslo til Stavanger for et helgelangt bryllup er det kanskje naturlig å begynne med reisetemaet. Men når festen er i gang, vil kanskje det lekne temaet passe bedre. Dessverre kan du ikke bytte, og det blir til at man velger et mer nøytralt tema, som det moderne.
Dette kan vi leve med. Verre er det da med musikken. Musikk er et viktig virkemiddel for å sette stemningen, men dessverre kan du bare bruke én musikkfil til hele videoen. Og har du først valgt musikk, kan du ikke fjerne den underveis, bare tone den ned.

Varer musikken i tre minutter og filmen i fem minutter, vil musikken heller ikke starte om igjen etter siste takt. De to siste minuttene av filmen vil rett og slett være uten musikk.

Dette utgjør dessverre en alvorlige utfordring for den som ønsker å ta redigeringen litt på alvor. Til småklipp, som eksempelet over, fungerer som sagt «iMovie» utmerket. For større prosjekter, som ofte vil kreve variert musikk, klarer ikke programmet brasene. Løsningen blir da å enten droppe musikken helt elle tenke nøye gjennom hva slags video du vil lage før du filmer, slik at du kan bruke ett tema og ett musikkspor hele veien gjennom.

Del videoen med verden

Når du er fornøyd med filmen din, kan du eksportere den til bildearkivet i en av tre forskjellige oppløsninger: Middels (360p), stor (540p) eller HD (720p). Fra bildearkivet kan du så sende filmen med e-post, mms eller laste filmen din rett opp på YouTube - forutsatt at du har registrert en konto der.

Laster du filmen opp til YouTube via telefonen vil den imidlertid automatisk bli komprimert til en lavere oppløsning enn HD-kvalitet.

Alt i alt er vi svært fornøyde med «iMovie» til iPhone 4. Til 30 kroner får du et ganske avansert redigeringsprogram som vil fungere til de fleste «på farten»-filmer. Vi gleder oss samtidig til Apple fikser en del av barnesykdommene til programmet.

Mer om
annonse