Til hovedinnhold

Vi pakker ut Nokia N8

Nokia N8 er ikke som andre Nokia-mobiler. N8 har fått det nye operativsystemet Symbian ^3, og et brukergrensesnitt som skal ta kampen opp mot Apples iOS 4 (iPhone) og Googles Android 2.2.

For å gjøre en lang historie kort, så minner grensesnittet på Nokia N8 atskillig mer om Android enn om iPhone. Det betyr blant annet at vi har startskjermer vi kan kjøre miniprogrammer på, eller vi kan fylle dem med ulike snarveier. Men Nokia N8 har bare tre slike startsider, mens du kan legge til flere på Android-mobilene. Hvor mange avhenger av hvilken modell du har.

En annen forskjell er at du på iPhone og Android-mobiler kan stryke skjermen til side og få frem neste skjerm. Det kan du på Nokia også, men grafikken er ikke animert, så du får ikke den analoge følelsen slike bevegelige skjermbilder gir.

Vi har allerede tatt en sniktitt på telefonen, her ser du vår gjennomgang av N8 - også med video.

Nokia N8 er en pen mobiltelefon med 3,5 tommer AMOLED-skjerm. Oppløsningen er på 360 x 640 punkter, ikke like høyoppløst som for eksempel Galaxy S (480 x 800) eller iPhone 4 (640 x 960). Men det er høyere oppløsning enn på iPhone 3GS (320 x 480) som også måler 3,5 tommer.

Vekten og målene er også mer eller mindre identisk med iPhone. N8 er en anelse tykkere, og litt smalere enn iPhone. Under skjermen på Nokia N8 sitter det en tast som har de samme funksjonene som tasten på iPhone. Det betyr at du kan trykke én gang for å komme til startskjermen, eller du kan trykke og holde for å få opp en oversikt over hvilke programmer som kjører i bakgrunnen.

Nokia N8 kommer med et minne på 16 GB. I tillegg støtter den minnekort opp til 32 GB. Om ikke det er nok, så kan du koble til hardisker, minnepenner eller andre lagringsmedier via telefonens MicroUSB-port. En overgang til USB-hun følger med, og telefonen fungerer som USB-vert.
 

Muligheten for å koble til USB-kilder gir N8 flere muligheter som mangler på Desire, Galaxy S og iPhone. Blant annet kan du overføre innnhold direkte fra andre mobiler med langt høyere hastighet enn du kan på de øvrige modellene, og du kan spille filmer som er lagret på en ekstern disk. 

Nokia N8 er også den eneste telefonen til nå med utgang for HDMI. Her kan du koble telefonen direkte til en storskjerm og spille av innhold i HD-format (720p). En overgang følger med, så du kan bruke en standard HDMI-kabel. Ellers har telefonen den samme Mini-HDMI-kontakten som mange digitalkameraer og mediespillere er utstyrt med.

Kameraet tar bilder med 12 megapiksler oppløsning. Det har optikk fra Carl Zeiss, og ekte blits.

Videokameraet filmer med HD-oppløsning. Bilde- og videoredigeringsmulighetene du kanskje husker fra Nokia N95, er kommet tilbake i nye og forbedrede versjoner.

Mer om
annonse