Tek.no

Nyhet

– Snart vil over halvparten av alle Internett-brukere foretrekke mobilen og nettbrettet

Og de aller fleste vil snart betale under 100 dollar for en mobil, ifølge Gartner.

Shutterstock
10 Des 2014 14:13

Etter at nettbrettene og smarttelefonene for alvor gjorde sitt inntog på markedet har PC-ens storhetstid definitivt begynt å komme på hell, mye på grunn av at de små og mobile enhetene for mange gjør den samme nytten, i alle fall når det gjelder Internett-bruk.

Nå har markedsanalyseselskapet Gartner sluppet en pressmelding med en ganske dristig spådom om hvor denne trenden vil ende opp om bare få år.

– Over halvparten vil foretrekke mobiler og nettbrett

Innen år 2018 tror nemlig Gartner at mer enn 50 prosent av Internett-brukere vil benytte smarttelefonen eller nettbrettet som den primære enheten til nettbruk, altså den enheten brukerne vil ty til først.

Ifølge selskapet er drivkraften bak denne utviklingen at i mange av de såkalte nye markedene i verden er smarttelefonen den eneste enheten folk bruker til Internett, samtidig med at husholdninger med flere nettilkoblede enheter er i ferd med å bli standarden i den utviklede delen av verden.

I denne sammenheng er det nettbrettene som opplever den klart største veksten, selv om den årlige salgsøkningen i dette segmentet har flatet noe ut den siste tiden. Bruksmønsteret er ifølge Gartner at folk først og fremst bruker telefonen når de er på farten, nettbrettet når man skal tilbringe litt mer tid på Internett, mens PC-en i økende grad kun brukes når man har behov for å utføre litt mer kompliserte oppgaver.

Gartner pekte for øvrig på at ankomsten til andre smarte enheter, slik som smartklokkene, vil bidra ytterligere til å degradere PC-en etter hvert som folk også begynner å omfavne funksjonaliteten til disse produktene.

Tror mobilprisene vil synke drastisk

En annen interessant prognose selskapet kom med i den samme pressemeldingen handlet om prisutviklingen på mobiltelefoner. Innen år 2020 tror Gartner at 75 prosent av alle mobiltelefonkunder vil betale under 100 dollar for telefonen sin. Dette begrunner de med at rundt av 80 prosent av alle telefoner vil bli produsert i utviklingsland innen 2018, noe som vil redusere gjennomsnittsprisen betydelig.

I den forbindelse nevner Gartner Kina som et eksempel, hvor blant andre Xiaomi har gjort det meget skarpt med rimelige modeller, og sågar har ambisjoner om å bli størst i verden innen få år. Samtidig tror Gartner at telefoner i den høyere prisklassen vil oppleve en nedgang i nye markeder, siden funksjonaliteten til slike telefoner vil bli stadig mindre viktig folk de fleste forbrukere.

For flere detaljer om Gartners prognoser og analyser kan du sjekke ut hele rapporten (krever registrering).

Verdens største mobilprodusent Samsung har begynt å merke priskonkurransen for alvor: Nå skal selskapet kutte antallet mobilmodeller »

Les også
Skal det være en smartpille som varsler legen når du er syk?
Les også
Hvordan utnytte 30 milliarder internettdingser
Les også
Ukens utvalgte apper: Dette er ukens apper til mobil og nettbrett
Les også
Smarte dingser vil være «overalt» i 2022
annonse

Les også