Til hovedinnhold

Google må slette personlig informasjon om deg

Nå skal du kunne ta det direkte med Google, mener EU-domstol.

Shutterstock/montasje V. Haugen

EU-domstolen er ikke et organ som et stort selskap eller nasjon har lyst til å legge seg ut med. Det har saker som deres forkasting av det planlagte datalagringsdirektivet og gigantbøter for konkurransehemming sørget for å gi signaler om.

Den amerikanske søkegiganten Google, som ikke er helt ukjente med å bli truet med pisken av EU, er på nytt i domstolens søkelys. Utfallet av en ny dom kan gjøre at du som privatperson står langt sterkere om du ønsker å fjerne eldre opplysninger som vises via søkemotorer enn tidligere.

– Skal ikke bare legge til søkeresultater

I en ny domsavsigelse vant nemlig en privatperson for første gang frem mot søkegiganten. Den spanske statsborgeren hadde prøvd å få fjernet informasjon om seg selv fra selskapets søkeresultater, uten å lykkes.

Ifølge kjennelsen står Google helt og holdent ansvarlig for administrasjonen av lenker som peker til personlig data som dukker opp i gigantens søkeresultater. Nettopp derfor må de også tillate at private brukere tar kontakt for å få fjernet utdatert eller irrelevant informasjon som omfatter dem.

I tilfellet med spanjolen, som utløste saken til EU-domstolen i første omgang, ønsket han bare å få fjernet en gammel lenke til en avisartikkel fra 1998 som omtaler en gjeldstvist på huset hans.

Det spørs om ikke Google nå angrer på at de avviste mannen. Som EU-dommen nå åpner opp for, kan alle privatpersoner som møtes med samme fornektelse av Google, gå til sak mot søkegiganten for å få innehold fjernet fra nettet.

Rett til å bli glemt

Google fjerner vanligvis flere millioner treff fra søkemotoren hver måned, men frem til nå har dette vært forbeholdt lenker til ulovlig innhold som rettighetsbeskyttet materiale eller barneporno.

Google mener nemlig at alt annet minner om ren sensurering av nettet, noe EU-domstolen nå har tilbakevist. Sammen med EU-kommisjonen støtter de dermed folks rett til å bli glemt på Internett.

Sjekk selv:
Så mye vet Google om deg » (Ekstra)

(Kilde: Engadget)

annonse