Til hovedinnhold

Her er den nye USB-kontakten som går begge veier

Snart er det ikke bare iPhone-eierne som kan plugge inn ladekabelen begge veier.

Det har lenge ligget i kortene at det kommer en ny USB-port, og nå er endelig de første bildene ute. Bildene er datagenererte, og viser hvordan designen etter all sannsylighet blir – dog kan det bli endringer.

Den nye pluggen kommer i tillegg til dagens USB 3.0-kontakter, og får typenavnet C. C-pluggen kan minne om dagens micro-USB, men den blir både mindre og tynnere. Dermed vil den passe som hånd i hanske i et marked der mobiltelefonene blir stadig tynnere.

USB 3.1 med C-plugg har mange fordeler. Den største nyvinningen er nok at kontakten nå ikke har en overside og underside, den virker like godt uansett hvilken vei du setter den.

Dagens USB-kontakter har kjennetegn som viser hva som er opp og ned, men du må vite hva du ser etter. I tillegg må du faktisk se etter merket og hvordan porten er plassert på datamaskinen. Resultatet er at man ofte må se inn i selve kontakten på både datamaskinen og USB-enheten, før de kobles sammen.

Ligner på Apple Lightning

Med C-kontakten er det bare å dytte inn kontakten, og den minner i så måte veldig mye om Apples Lightning-kontakt.

I tillegg til å fungere begge veier skal C-kontakten få et merkbart klikk når den er på plass. Dagens USB-kontakt bare skyver man til bunns, og håper på det beste.

Som en siste bonus kommer kablene til å være like i begge ender, dermed slipper du å finne riktig kontakt til datamaskinen når du skal koble til mobiltelefonen din.

Mus, tastatur og lignende vil naturlig nok ikke ha den samme gevinsten, men vi ser for oss at det blir en overgang til den nye kontakttypen på både stasjonære og bærbare datamaskiner over tid.

Den store ulempen med C-kontakten er at det introduseres enda en kontakt på markedet. Dette bør likevel ikke by på den største utfordringen, da ulike former for USB-overganger stort sett er billige greier.

Selv om kabelen og kontakten nå er avbildet på en skisse er det en lang vei å gå. De første produktene med USB 3.1 og C-pluggen vil først komme på markedet i 2016.

USB trenger ikke være tregt:
3.1-standarden dobler ytelsen i forhold til 3.0 » (Hardware.no)

(Kilde: Extremetech)

Les også
G3-brukere i Asia og USA klager over byggekvalitet
Les også
Nå har Chromecast endelig blitt lansert i Norge
Les også
Få bildet fra mobilen til TV-en
Les også
Telme2 BT Headset med TOSLINK-adapter: Mobilhodesett med TV-lyd
Les også
Med denne overfører du kjapt filer fra mobil til PC
Les også
Adata DashDrive Durable S107: Denne minnepinnen sier ikke nei til en dukkert
Les også
Denne gir deg trådløs lading på iPhone
Les også
Ny USB-kontakt går begge veier
annonse