Til hovedinnhold

Du bestemmer utsikten fra dette rommet

Virtuell virkelighet i storformat lar deg være hvor du måtte ønske.

Espen Irwing Swang, Tek.no

Tek.no/Barcelona: Huawei har vist frem sitt prosjekt MirrorSys, et videokonferanseliknende konsept som skiller seg vesentlig fra andre konferanseløsninger. Videokonferanse der du ser den du snakker med er ikke nytt. Det er heller ikke nytt med store skjermer og dedikerte møterom for telekonferanser. Men MirrorSys jobber for å ta konseptet til nye høyder. Du skal ikke bare se de du snakker med på en skjerm. Nå skal du være hvor som helst i verden sammen med dem.

Veggen som åpner seg mot verden

MirrorSys er en del av Huawei, og vi møter Bo Begole, direktør i Media Lab, på Huaweis stand på Mobile World Congress. Han forteller engasjert om forskningsarbeidet selskapet bedriver for å gjøre MirrorSys til en interaktiv opplevelse. I et lite rom viser de en demonstrasjon av systemet slik det fungerer i dag. Her sitter vi rundt et bord midt i rommet, mens den ene veggen skifter fra å være en vanlig vegg, til å bli en åpning mot den virtuelle verden utenfor.

En rekke skjulte høyttalere, mikrofoner og kameraer sørger for at vi får inn atmosfæren fra omgivelsene utenfor. I det ene øyeblikket er det som om vi sitter på en restaurant der veggen ut mot gaten er åpen. Vi ser andre gjester, kan høre summingen av snakk, og lydene fra trafikken i bakgrunnen gir gjenklang i rommet vi sitter i. I det neste øyeblikket er det som om vi sitter i en paviljong i en blomsterhage, og fristes til å vandre rett ut i det parklignende området.

8K-bilder og full surround over trådløst nett

Det spesielle med bilder på veggen er ikke bildene som sådan. Det spesielle med denne veggen er at de levende bildene har 8K-oppløsning, og at de vises i sanntid. En serie av HD-projektorer jobber sammen for å skape et skarpt bilde der du ikke ser skjøtene mellom de ulike projiseringene, og der bildet er skalert på en slik måte at personer som passerer forbi vises i naturlig størrelse. Ettersom vi sitter rundt et bord, må vi kikke skrått opp på de som går forbi. Veggen, som egentlig er en skjerm, måler 220 tommer diagonalt, og ifølge Huawei er oppløsningen høyere enn øyet klarer å registrere fra en avstand på 2,4 meter. Det er ikke 3D, men virker likevel svært naturtro.

Og synes du 7.1-lyd er gromt, bør du ta en tur innom dette rommet. Det er utstyrt med et 22.2-kanals lydfelt som bidrar til magien i det lille rommet.

Gjestene ved de andre bordene sitter i samme høyde som oss. Det store bildet på veggen er satt sammen av bilder fra flere kameraer. Foreløpig er det nemlig ingen 8K-kameraer som er kommersielt tilgjengelige.

Å sette sammen bildene så de ser ut som ett stort høyoppløst bilde med jevn farge og belysning krever mye prosessering. Bo Begole hevder Huawei ligger i forkant teknologisk, når de kan gjøre denne operasjonen i sanntid. Men forskningen stopper ikke der. Opplevelsen skal gjøres enda mer realistisk med temperaturer og andre faktorer som gjenskaper den verden som vises på veggbildet.

Underholdning, undervisning, eller noe helt annet

Begole sier han tror systemet vil ha to ulike bruksområder – underholdning og business. Tenk deg at du følger et sportsarrangement live på veggen, eller at en komplisert konstruksjon trenger reparasjon som bare noen få har kompetanse til å utføre. Nå kan spesialisten være «tilstede» og assistere reparasjonen, uten å måtte reise ut på plattformen eller hvor det nå måtte være behov for det. En lege kan følge en operasjon og komme med råd i situasjoner hvor han ellers ikke ville vært tilgjengelig.

Her kan du se en video med Huaweis egen presentasjon av løsningen:

annonse