Tek.no

Nyhet

Er det over og ut for Windows Phone?

Android og iOS har til sammen 96,3 prosent av markedet.

Shutterstock/Microsoft
25 Feb 2015 18:00

Leser du denne saken på mobil, så gjør du sannsynligvis det via en Android- eller iOS-telefon. Nye tall fra markedsanalysefirmaet IDC viser nemlig at de to platformene til sammen har omtrent 96,3 prosent av det totale smartmobilmarkedet. Windows Phone sitter igjen med knappe 2,7 prosent, melder GSMArena.

Samtidig skriver BGR-journalist Brad Reed at Windows Phone sannsynligvis aldri vil kunne ta igjen Apple og Googles forsprang. Er dette begynnelsen på slutten for Windows Phone? spør han.

- Nær total dominans

Tallene fra fjoråret er dystre for Microsofts mobilplattform. Totalt var veksten i salgsvolumet på enheter med Windows Phone knappe 4,2 prosent. Til sammenligning økte Apple og Google salgsvolumet med henholdsvis 32- og 25,6 prosent. Ser vi på prosentandel av markedet ser det enda dårligere ut. Her sank Windows Phone fra 3,3 prosent i 2013 til bare 2,7 prosent i 2014.

På tide å si farvel til disse fargeklattene? Foto: Finn Jarle Kvalheim

Ifølge IDC skyldes de svake tallene delvis at Microsoft overlot produksjonen av toppmodeller med Windows Phone til samarbeidspartnerne Samsung og HTC. Selv lagde de stort sett rimelige smartmobiler. Den strategien ser ikke ut til å ha lønt seg.

Feil marked til feil tid

Nå som Apple og Google ser ut til å øke sin dominans i smarttelefonmarkedet, kan det se enda mørkere ut for Windows Phone. Ifølge BGR kan det bety at Microsoft dropper hele plattformen.

BGR-journalisten Reed presiserer imidlertid at Microsoft som sådan er en enorm pengemaskin, men at Windows Phone er en ulønnsom satsing i feil marked til feil tid:

– Krigene rundt platformene til smartmobiler er over. Apple og Google vant og Microsoft tapte. Spørsmålet nå er hva Microsoft vil gjøre for å tilpasse seg den virkeligheten, skriver han.

IDC kommenterer derimot at Windows Phone kan få et løft av at Windows 10 lanseres i år, og at Microsoft trolig vil lage egne toppmodeller igjen.

Liker du ikke utseendet på Windows Phone?
Nå kan du bytte ut Metro-grensesnittet med jukse-iOS »

(Kilde: BGR, GSMArena)

annonse