Nyhet

Nike inngår samarbeid med konkurrenter

Mens vi venter på Apple Watch: Sportsur-produsentene prøver å konsolidere.

I dag er det mandag. I morgen vil alle snakke om Apple Watch. Da gjelder det å være frempå.

If you can’t beat them, join them, er det noe som heter. Det er kanskje litt prematurt å si at smartklokken har stjålet ballen fra treningsuret allerede, men sportsprodusentene kjenner helt klart presset mot bakrommet.

En rekke Android Wear-klokker er allerede på markedet, og når Apple kommer på banen, lukter det borteseier.

Vel - kanskje. Og kanskje ikke. Det Apple i hvert fall er flinke til er å finne sin nisje og rendyrke den. Og det samme tenker nok Nike når de nå lanserer et bredt samarbeid med det som ellers ville vært deres konkurrenter.

Nike + Garmin + TomTom + Wahoo + Netpulse

Både Garmin, Wahoo, TomTom og Netpulse danner altså et all star-lag sammen med Nike for å forsøke å holde på entusiastene. Å utvikle programvare og brukergrensesnitt for appliances som er lettanvendelige, er ikke lett. Det har elektronikk-bransjen bevist i rikt monn. Og når man i tillegg ønsker å stimulere til et rikt økosystem, da gjelder ofte maksimen strength in numbers - sammen er vi sterke.

Nike var selv tidlig frempå når det gjaldt wearables med sine NikeFuel-armbånd, og har også tidligere samarbeidet med TomTom om et GPS-ur. En egen Nike-app med skritteller kom preinstallert på iPod-er, og selskapet lagde også sensorinnlegg til løpesko.

Det har vært stille fra den fronten en god stund nå, og angivelig har mange av ingeniørene fra Nike+ gått over til Apple. Husk dessuten på at Apple-sjef Tim Cook sitter i Nike-styret.

Garmin App Store?

Også Garmin har ambisjoner om å stå på egne ben, og legger nå til rette for eget Garmin IQ økosystem med apper for de mer avanserte klokkene sine. Trenden er klar: Man ønsker å være uavhengig av smarttelefonen, som både delvis kan erstatte treningsurene, men også fungerer som moderskip for treningsdataene som leses ut.

Også fitness-armbåndet har økt i popularitet, og koblingen mellom dette og treningsuret for en kumulativ visning vil være interessant for mange. Garmins nyeste ur har faktisk pedometer innebygget.

Hva går så samarbeidet ut på? Mange har oppdaget at de ulike pulsurene og dets like ikke er kompatible med favoritttreningsappen, som tross alt har en rekke fristende muligheter som sosiale nettverk. Kanskje du er på Strava, men ikke får koblet TomTom-klokken din til? Det er der Nike kommer inn i bildet med sitt Nike+ sosiale nettverk.

Nike+-nettverket

Nike+ organiserer faktisk en del treningseventer i utlandet, har treningsplaner som del av sine apper, er allerede tilstede med egen app på iOS (faktisk flere) og Android, er til og med koblet mot Apple Health med egne NikeFuel-data, og har ikke minst en veldig sterk posisjon i treningsmiljøet med egen community.

Partnernes egne applikasjoner forsvinner nok ikke med det første, men det spørs om ikke skytjenestene med fordel kunne konsolideres og heller utvikles i samarbeid. Det er mye lik funksjonalitet der ute, og et felles grensesnitt ville være fordelaktig. Ikke minst dersom det fulgte med et API som gjorde at også tredjepartsutviklere kunne ta det hele ett skritt videre.

For å realisere partnerskapet lanserer Nike en ny versjon av Nike+ appen for iOS på mandag 9. mars.

Apple Watch

Men så var det Apple Watch, da. Med innebygd pulsmåler og uttalte sports-ambisjoner. Blir den en konkurrent til en Garmin-klokke i toppsjiktet? Neppe. Men selv med begrenset batteri får nok Apple et langt bredere nedslagsfelt, så sportsurprodusentene har nok all grunn til bekymring. Og bra er det - for da får vi forhåpentlig bedre produkter i fremtiden.

Les også: Apple Pay kommer til Europa i løpet av året »

(Kilde: Nike, Garmin)

Les også
Garmins første med optisk pulsmåler
Les også
Se de fem lekreste iWatch-konseptene
Les også
Pebble størst på smartklokker
Les også
Vi har testet appene som får deg i toppform
annonse