Tek.no

Nyhet Slik er Wonderbook

Er dette framtidens bok?

Når du åpner Wonderbook, skjer det noe "magisk".

Sony PlayStation
Rolf Magnus W Sæther
14 Nov 2012 10:25

KØBENHAVN (Teknofil.no): "Den magiske boken som våkner til liv når du åpner den og plasserer deg midt i handlingen".
Slik markedsfører Sony det nye konseptet Wonderbook for PlayStation 3.

Boka er komplett uforståelig dersom du prøver å lese den med det blotte øye. Sidene inneholder kryptiske symboler, som best kan sammenlignes med QR-koder, kjent fra annonser og reklameplakater.

KRYPTISK: Slik ser Wonderbook ut i virkeligheten...Foto: Rolf Magnus W. Sæther
MAGISK? ...og slik ser boka ut på skjermen.Foto: Rolf Magnus W. Sæther

Men når Eye-kameraet på PlayStation 3 filmer kodene, skjer det store. Boken blir levende, sidene fylles med tekst og bilder, og drager kan fly ut av boken og inn i rommet. Midt i handlingen sitter du og kan påvirke omgivelsene med håndbevegelser og ved å veive med "tryllestaven", som i dette tilfellet er en PS Move håndkontroller.

Utvider virkeligheten

Wonderbook bruker augmented reality (AR), altså at det skapes en utvidet virkelighet rundt den som spiller. Det betyr at en sju tonns dinsaur kan trampe inn i stua di, eller at spillkontrolleren du holder i hånda kan se ut som en tryllestav. Når du snur og vender på objektene kan du se dem fra andre vinkler. Alt dette skjer riktignok på TV-skjermen, og ikke i det fysiske rommet du befinner deg i.

Selskapet som har funnet opp vidunderboken er britiske London Studio, kjent for landeplagen SingStar. Siden 2005 har de eksperimentert med utvidet virkelighet, og for tre år siden begynte de for alvor å arbeide med det som skulle bli Wonderbook.

Russell Harding er Wonderbookens far.Nordisk Film A/S

– I starten brukte vi for små koder i boken. For at kameraet skulle oppfatte dem på avstand i normal stuebelysning, måtte vi lage dem større. Vi jobbet også mye med å få boken ned i vekt, slik at den ble lett å holde for barn, forteller Russell Harding, Wonderbookens skaper.

Fikk med Harry Potter-skaperen

I Book of Spells skal du lære å trylle.Foto: Sony PlayStation

Sony har fått Harry Potter-mammaen J. K. Rowling med på laget for å skape en lanseringstittel med smell i. "Book of Spells" er en samling av trylleformler fra Potter-universet. Spillerne må lære seg å svinge tryllestaven på riktig måte, for å få magien til å virke. Historien i spillet utspilles gjennom et tredimensjonalt papirdukketeater som spretter opp fra boksidene.

Wonderbook lanseres med to andre titler, i tillegg til Book of Spells:

  • I detektivspillet Diggs Nightcrawler skal du hjelpe Diggs med å finne ut hvem som drepte nattklubbeieren Lille Trille.
  • Walking with Dinosaurs er en interaktiv utgave av tv-serien og sceneshowet fra BBC. Her kan du mate dinosaurene og se hvor store de er i forhold til deg.

Boken blir tredimensjonal

– Da jeg så Wonderbook, skjønte jeg at dette er begynnelsen på den nye bokens framtid.

Datapioneren Bob Stein tror framtidens bok blir tredimensjonal.Nordisk Film A/S

Disse ordene kommer fra datapioneren og bok-forkjemperen Bob Stein. New Yorkeren var den første som ga ut bøker på CD-ROM, og han leder nå tankesmia Institute for the Future of the Book. Han er svært entusiastisk omkring Wonderbook.

– Dette er første steg på veien til at boka blir tredimensjonal, selv om skjermen fortsatt er todimensjonal, sier bokentusiasten.

Hvorfor ikke 3D nå?

Wondebook skaper en tredimensjonal virkelighet på en todimensjonal skjerm.Foto: Sony PlayStation

Samtidig som Wonderbook lanseres, utvikler Google sine briller med augmented reality og TV-bransjen satser stort på 3D. Det kan virke litt gammeldags å markedsføre en tredimensjonal virkelighet på en todimensjonal TV-skjerm.

– Det er absolutt mulig å lage en 3D-Wonderbook, men vi har valgt å ikke gjøre dette med Book of Spells. Vi bruker derimot mange andre teknikker, som ansikts-sporing og bevegelses-sensorer. Så det er rikelig med teknologi i Wonderbook, sier Harding til Teknofil.no.

Kan havne i julenissens sekk

Harding har stor tro på at den magiske boka bli å finne under mange juletrær i år.

– Jeg tror Wonderbook blir en suksess fordi konseptet er så enkelt å skjønne. De fleste av oss har vel ønsket seg en magisk bok. Nå får vi en bok som kan forvandles til hva som helst, og den kan til og med gjøre deg til en student på Hogwarts, skryter Russell.

Vi ba Russell Harding demonstrere Wonderbook for oss, og resultatet kan du se i denne videoen:

Vi fikk se og prøve Wonderbook under et presse-arrangement i København. Reisen er delvis betalt av Nordisk Film, som distribuerer Wonderbook i Norden.

Les også disse sakene:

Hva tror du om Wonderbook? Suksess eller døgnflue? Diskuter gjerne i forumtråden.

Les også
Ratchet & Clank: Q-Force (PS3): Klar for å mose rombeista?
Les også
Wonderbook: Book of Spells: Langt ifra magisk
Les også
Googles nye spill forandrer virkeligheten
Les også
PlayStation All-Stars Battle Royale: PlayStation-stjerner i kamp
Les også
Epic Mickey 2: The Power of Two: Et spill med skikkelig Disney-sjel
Les også
Skylanders Giants (X360): Et herlig barnespill
Les også
Oakley gjør skibrillene til en skjerm
Les også
Nye detaljer om PlayStation 4 avslørt
Les også
Sjekk hvordan Googles superbriller fungerer
annonse

Les også