Til hovedinnhold

Datalagringsdirektivet utsettes, igjen

Regjeringen trenger mer tid.

Det meget omstridte Datalagringsdirektivet har vært et heftig samtaleemne i norsk IT-bransje. Datalagringsdirektivet skulle etter planen tres i kraft 1. juli i år. I dag kom det frem at Samferdselsdepartementet utsetter direktivet til ubestemt tid. Grunnen til det er at regjeringen trenger mer tid.

I følge Samferdselsdepartementet så er det kostnadsfordelingene som fortsatt ikke er bestemt, måneder før det hele skal tres i kraft. Modellen for kostnadsfordelingene rekker ikke å bli utarbeidet før den angitte datoen.

– Departementene tar sikte på å sende lovforslag om kostnadsfordelingsmode på høring i løpet av sommeren 2012. Det vil ikke være mulig å få på plass regler for kostnadsfordeling innen 1.juli 2012 og ikrafttredelsestidspunktet for reglene om datalagring vil derfor bli forskjøvet, står det i departementets høringsbrev og skriver videre:

– Datatilsynets konsesjoner for behandling av personopplysninger og Post- og teletilsynets forskrift om datalagring har stor betydning for kostnadene knyttet til innføringen av direktivet. Fordi det ikke er mulig å avdekke de totale kostnadene knyttet til datalagring før disse prosessene er avklarte, utstås valg av kostnadsmodell til det er nærmere avklart hvilke krav som stilles fra Datatilsynet og Post- og teletilsynet

I tillegg til kostnadsfordelingen er det flere andre forhold som ikke har blitt besvart på av regjeringen. Positivt mener IKT-Norge.

– Dette er det ene ansvarlige grepet regjeringen kunne gjøre. Det er bra at de har hørt på innspillene fra oss om at 1. juli er for kort tid. Vi håper selvsagt at utsettelsen blir tilstrekkelig lang nok, for eksempel 12 til 18 måneder. Det gjør også at man må ta seg bedre tid med det andre arbeidet som er på gang, både hos Datatilsynet og i Post- og teletilsynet, for å få til en best mulig løsning, sier Torgeir Waterhouse til digi.no

(Kilde: digi.no)

annonse