Til hovedinnhold

Det hvite hus til kamp mot datavirus

Vil bekjempe botnets.

Matt H. Wade, CC-ShareAlike

De amerikanske myndighetene lanserer et testopplegg for å kjempe mot datavirus og såkalte botnets, og oppmuntrer samtidig Internett-leverandører og finansselskaper til å dele informasjon om slike nettverk.

Et botnet er et nettverk med infiserte datamaskiner som kan bli brukt til å stjele informasjon eller lage så mye trafikk mot nettsider slik at de bryter sammen. For å lage et botnet sender hackere gjerne ut programmer, ofte forkledd som lenker eller gjemt bort i vedlegg på e-poster, som infiserer en datamaskin med virus når de åpnes.

Fem millioner infisert

– Problemet med botnets er større enn enhver industri eller et land klarer å håndtere alene, skriver Det hvite hus' nettsikkerhetskoordinator, Howard Schmidt, i en kunngjøring og fortsetter:

– Det er derfor et samarbeid er så viktig.

Ifølge sikkerhetsselskapet McAfee ble over fem millioner PC-er verden rundt infisert med botnet-systemer bare mellom januar og mars i år.

Målet til pilotprogrammet er å lære vanlige Internett-brukere om de ulike farene som finnes på nettet, mens det samtidig skal forhindre botnets fra å spre seg ved å dele informasjon om infiserte nettverk.

Obama-administrasjonen foreslår også såkalt frivillig samarbeid, som innebærer at ulike bransjer og sektorer samkoordinerer sine handlinger og konfronterer problemet på globalt plan. Prinsippene bak dette opplegget ble utviklet av Industry Botnet Group.

Det konkrete pilotprogrammet for å bekjempe botnets blir utviklet av et informasjonsdeling- og analysesenter opprettet i 1999. De skal annonsere flere detaljer om prosjektet i neste måned.

Senteret jobber tett sammen med det amerikanske finansdepartementet og sikkerhetsdepartementet. Det har flere enn 4000 medlemmer, deriblant flere toppbanker og kredittkortselskaper.

Les også: – Angrep mot sikkerhetshull er langt farligere enn trojanere

(Kilde: Bloomberg)

annonse