Tek.no

Nyhet

91 barn jobbet for Apple

Vegard Haugen
19 Feb 2011 06:00

Barnearbeid er beklageligvis noe som forekommer i fattige deler av verden. De store globale selskapene har i en årrekke fått kjeft for ikke å ta tak i problemet, eller i alle fall at de ikke gjør nok for å stanse det.

I motsetning til en god del selskaper som helst vil skjule at deres underleverandører har skittent mel i posen, har Apple nå valgt å legge frem en rapport om hvordan de selv ligger an på området, ifølge Aftenposten.

91 barnearbeidere i 2010

I rapporten kommer det frem at i 2010 jobbet 91 barn for diverse underleverandører som Apple bruker i produksjonen av sine enheter. Året før ble 11 barnearbeidere oppdaget.

I en fabrikk fant Apple 42 barnearbeidere under 16 år, og nå har selskapet sagt opp kontrakten med denne underleverandøren. I andre tilfeller har barna blitt sendt hjem til familiene sine, samt at Apple har tvunget underleverandøren til å betale for disse barnas utdannelse inntil fylte 16 år.

Av 127 fabrikker som ble gransket av Apple i fjor, var det imidlertid under en tredjedel som oppfylte kravene om overtidsbestemmelser. De vil si at flesteparten av de som har vært med på å lage iPhonen din jobber minst 60 timer i uka, uten en eneste dags fri.

Med rundt 47 milliarder kroner i overskudd i 2010 skulle det bare mangle at Apple tar ansvar for de kritikkverdige forholdene som er knyttet til deres suksess. Uten fokus på barnearbeid og umenneskelige arbeidsforhold i fattige land, kan det heller ikke bli noe bedre på sikt. Derfor er det positivt at Apple nå gjør et tydelig forsøk på å få bukt med en del av problemene de opplever hos underleverandørene.

Når det er sagt virker det som om Apple har en lang, lang vei å gå før de kommer i mål med sine målsetninger når det gjelder barnearbeid, overtidsbestemmelser, arbedisvilkår og bruk av giftige kjemikalier.

(Kilde: Aftenposten)

Les også
Samsung fant ikke barnearbeid
Les også
iPhone lages av 13-åringer
Les også
Høyt spill i OS-krigen
Les også
Piratmobiler er livsfarlige
Les også
- Telenor bidrar til korrupsjon
annonse