Til hovedinnhold

EU vil tvinge Apple til å bruke micro-USB

Nytt lovforslag kan gjøre Apples Lightning-kontakt ulovlig.

Kurt Lekanger, Amobil.no

EU har i flere år jobbet med å få alle mobilprodusenter til å benytte den samme typen lader, for å redusere mengden elektronisk avfall og kostnader for sluttbrukerne. I løpet av de siste årene har bransjen mer eller mindre av seg selv i stor grad gått over til Micro-USB som felles ladestandard, nettopp slik EU har ønsket.

Apple har imidlertid valgt å holde fast ved sine egne løsninger, og i fjor lanserte de en ny ladekontakt kalt Lightning. Denne er ikke kompatibel med annet enn Apple-enheter, og det er til og med en elektronisk brikke i den som skal gjøre det umulig for andre å lage kopier av kabelen uten å betale en lisensavgift til Apple.

Slutt på tålmodigheten?

Nå har et flertall i komiteen for EUs indre marked stemt frem et nytt lovforslag som vil pålegge mobilprodusentene å sørge for at mobiltelefoner som selges i EU kan brukes med en universallader som går til alle telefoner.

Siden så godt som alle produsenter for lengst har gått over til Micro-USB, er det mye som tyder på at dette lovforslaget i praksis er rettet mot Apple. Selskapet selger riktignok en Lightning til Micro-USB-adapter, men dette er åpenbart ikke godt nok for EU.

«Vi oppfordrer våre medlemsland og produsentene til å endelig komme med en universallader, for å få slutt på kabelkaoset på mobiltelefoner og nettbrett», sier Barbara Weiler i Europaparlamentet i en pressemelding.

Les også: EU vil forby utenlandspriser i Europa (Mobilen.no)

(Kilde: EU, Cnet)

annonse