Til hovedinnhold
NyhetHer styrter de flyet med vilje

Her styrter de flyet med vilje

- Dette er kapteinen med en melding til alle passasjerer på første klasse: Det er mye tryggere å sitte bakerst i flyet!

Dragonfly / YouTube

[Nettavisen.no]: Sitatet over er oppdiktet, men det er enkelt formulert også konklusjonen etter en helt spesiell test som ble gjennomført med et Boeing 727-fly i Sonoran-ørkenen på grensen mellom USA og Mexico tidligere i år. Da ble nemlig flyet, med plass til 170 passasjerer, styrtet med vilje.

Piloten skjøt seg ut

Det er TV-kanalene Discovery Channel, britiske Channel 4 og tyske Pro Sieben som har kjøpt dokumentarfilmen om testen, der piloten James Slocum (55) først skjøt seg ut i fallskjerm. Deretter ble jetflyet fjernstyrt mot bakken av en pilot som fulgte etter i et Cessna-fly, skriver Daily Mail på nett.

Om bord i flyet var det selvsagt ingen passasjerer, men tre sofistikerte testdukker. De var satt opp i tre ulike posisjoner før styrten: En av dem satt i den klassiske framoverbøyde posisjonen med armene over hodet og med sikkerhetsbelte på. Den andre hadde belte på, men satt vanlig. Den tredje hadde verken inntatt den anbefalte stillingen eller festet sikkerhetsbelttet.

Med nesa først

Flyet tok bakken med nesa først, og etterpå fant ekspertene at det var dukken som hadde inntatt den framoverbøyde stillingen som hvis den var levende hadde overlevd styrten, den som ikke var framoverbøyd hadde blitt påført alvorlige hodeskader, og den som ikke hadde belte på ville, vel, ikke ha klart seg.

Tryggest bak i flyet

Testen viste videre at 78 prosent av passasjerene i en slik styrt ville ha overlevd, mens alle passasjerer på første klasse ville ha omkommet fordi flyet styrtet med nesa først. De som satt bakerst ville ha best sjanse for å overlelve.

En dokumentarfilm om testen vil bli vist på britiske Channel 4 i oktober. Boeing-flyet var utstyrt med en rekke kameraer som gjorde opptak underveis. Det ble også tatt bilder fra bakken, fra følgefly og med et kamera til piloten som skjøt seg ut.

- Aldri vært tryggere å fly

- Det har aldri vært tryggere å fly, men vi ville bruke dette som en mulighet til å framskaffe mer forskning om hvordan passasjerenes sikkerhet kan forbedres i de svært sjeldne tilfellene når katastrofen inntreffer, sier Sanjay Singhal fra produksjonsselskapet Dragonfly Film and Television Production til Channel 4 news.

Se video av flystyrttesten på YouTube her.

annonse