Til hovedinnhold

Sniktitt: Wimp - fremtidens musikkløsning?

Spotify revolusjonerte mulighetene for å lovlig lytte til musikk da de i fjor lanserte sin løsning som lar publikum streame den musikken de ønsker gjennom nett. De vil ikke bli lenge alene om dette markedet og norske Aspiro jobber med løsningen Wimp som skal kunne gi deg musikk både direkte på PC-en og på din mobil. Vi har tatt en titt på Aspiros løsning for databrukere.
Aspiro Wimp er fortsatt i lukket og uferdig versjon. Dette er derfor ingen test men kun en titt på noen av de løsningene tjenesten i dag har. Vi vil komme med en lignende titt på den mobile løsningen for Iphone om kort tid.
Les også: Spotify-killer fra Aspiro. (Mobilen.no)

Oversiktlig tjeneste

Det første vi merker oss med tjenesten er et oversiktlig og rent design. Her får du enkelt og pent oversikt over både artistene, info om disse og oversikt over sanger fra artisten som er tilgjengelig i tjenesten. Du får samtidig lenker til den artisten du er interessert i sin hjemmeside, videoer på Youtube og mer info på Last FM. Du får også tips om lignende artister.

Avspilling av musikken går smertefritt. Her er det ikke snakk om noe ventetid før du får musikken og kvaliteten og avspillingen er ypperlig. Her er det tydelig snakk om en løsning som vil gi musikkelskere mye glede.

Kan fikse opp kø-systemet

Tjenesten har også fått på plass løsning for å sette opp egne spillelister. Du kan også merke dine favorittalbum slik at du lett finner tilbake til disse senere. Det eneste vi savner spesielt når det gjelder musikkvalg i tjenesten er mulighet til enklere å styre spillekøen. Spillekøen er sangene som vil spilles fortløpende. Her kan du fint endre på hvilke sanger som skal spilles i hvilken rekkefølge, men du kan ikke fortløpende legge til nye sanger. Dette betyr at om du lytter til et enkelt album og gjerne vil ha inn en enkelt ny sang i køen så må du opprette en ny spilleliste ut av albumet for så å legge inn sangen her. Vi ville gjerne heller sett at du kunne lage en on the go liste som du så senere kunne gjort om til spilleliste. På den positive siden har denne spillekøen komplett oversikt over hva du faktisk har spilt av mens du har vært inne i tjenesten.

Ellers har også tjenesten tydelig hentet inspirasjon fra andre musikkelskere. De har en egen seksjon med sanger og album som anbefaler og her er det mye interessant. Dessverre er det foreløpig kun hele album som presenteres her. Wimp kunne gjerne ha bydd på noen spesialkomponerte spillelister med litt forskjellige band i denne seksjonen. Kanskje dette er en mulighet Aspiro vil vurdere før den ferdige versjonen sendes ut. Dette får i det minste brukerne lov til å gjøre selv for tjenesten har funksjon på plass for å dele spillelister.

Allerede godt utvalg

Utvalget hos Wimp vil utvilsomt bli større før lansering da det fortløpende jobbes med å hente inn fler rettigheter, men allerede nå har tjenesten et godt utvalg av musikk. Sammenlignet med VG Lista har tjenesten alle Norges 20 mest kjøpte singler inne. Du finner også band som Metallica og Dropkick Murphys, en personlig favoritt, i biblioteket.

Utvalget kan fint allerede nå sammenlignes med Spotify, men det blir interessant å se hvordan rettighetene vil fordele seg etterhvert som det kommer flere lignende løsninger. Det blir et spørsmål da om musikkbransjen vil gi like rettigheter til alle eller om plateselskapene vil samarbeide med hver sine løsninger. Selv håper jeg helt klart på det første, men frykter at det siste vil kunne bli et viktig konkurranseområde for disse løsningene.

Blir en spennende fremtid

Alt i alt ser det ut til at Wimp vil servere en spennende løsning for å kunne lytte lovlig på musikk. Aspiro har sagt tjenesten også vil fokusere på kjøp og nedlastning av musikk, men foreløpig har ikke denne funksjonen kommet på plass i spilleren. Etter planen vil det da bli mulig å både laste ned musikken og få tilgang til streaming på kjøpet og det blir interessant å se hvordan disse løsningene vil bli tatt i mot. Ikke minst vil det bli interessant å se hvordan dette vil påvirke både ulovlig nedlastning og andre lovlige løsninger. Aspiro har enda ikke noen offisielle planer for pris hverken på nedlastning eller streaming av musikk via Wimp.

I sin nåværende form revolusjonerer ikke Wimp tilgang til musikk via datamaskinen for å gjøre det er de et halvt år for sent ute. Men vi gleder oss til å se det ferdige resultatet. Det er dessuten ikke tvil om at det er rom for flere løsninger og aktører i dette markedet, så det er uansett ikke sikkert en revolusjon i det hele tatt er nødvendig. Derimot har Wimp helt klart noe spennende på gang med sin applikasjon for mobiltelefoner. Foreløpig er det en løsning for Iphone som er utviklet og befinner seg i lukket beta.

Teknofil vil om kort tid komme tilbake med en sniktitt også på denne tjenesten. Wimp skal etter planen lanseres kommersielt etter sommeren.

Mer om
annonse