Til hovedinnhold

Ny Ubuntu-versjon inntar nettbrettene

Har du et Google Nexus-nettbrett, kan du prøve det allerede i dag.

Canonical

Canonical lanserer en oppdatert utgave av Ubuntu to ganger i året, vanligvis i april og oktober. Hver fjerde lansering er imidlertid en såkalt Long Term Support (LTS) utgave, som mottar sikkerhetsoppdateringer og kundestøtte i fem år.

Det er en slik utgivelse som nå er gjort tilgjengelig i form av Ubuntu 14.04, også kalt Trusty Tahr, som skal motta sikkerhetsoppdateringer og kundestøtte helt til april 2019.

Veldig ofte vil LTS-utgavene inneholde få store endringer og heller fokusere på finpuss av funksjoner som har vært introdusert i tidligere versjoner. Dette er selvsagt for at LTS-utgaven skal være så stabil som overhodet mulig.

Overraskende nyheter

Foto: YouTube

Dette er også gjeldende i denne omgang, men en del vesentlige endringer vil de fleste merke seg godt. Blant de mest tydelige endringene finner vi for det første menyer som nå er integrert i programvinduene, akkurat som i Windows. Disse vil være et alternativ til å bruke menylinjen i toppen av skrivebordsmiljøet, som har vært vanlig til nå.

En ny låseskjerm er på plass, og minner nå om hvordan påloggingsskjermen er utformet. Mange vil nok også sette pris på muligheten til å minimere apper rett fra programstarteren. Estetiske endringer er også på plass, da alle vinduer nå vinker farvell til de én piksel brede rammene sine. I tillegg skal alle vindushjørnene ha fått en solid dose kantutjevning, da de i tillegg til å være antialiasert nå er mer avrundede enn tidligere.

Foto: Canonical

Rotekopper som ikke orker tanken på å opprettholde god mappestruktur, eller de som foretrekker tastaturet fremfor musen, vil nok også sette pris på en forbedret søkefunksjon. Flere smarte filtre skal gjøre søkene dine etter bilder, nettsider og dokumenter mer oversiktlige enn før.

Om du kun oppdaterer ved slike LTS-slipp har du også alle funksjonene fra Ubuntu 13.04 å se frem til.

Ultra-HD og TRIM

Selv om utbredelsen av skjermer med mer enn HD-oppløsning foreløpig ikke er så stor, bringer 14.04 bedre støtte for å vise høyoppløst innhold. Trusty Tahr skal nå skalere høyoppløst innhold på en måte som minner om Windows 8.1 og OS X. Dagene da du måtte bruke lupe for å tyde skjerminnholdet på din høyoppløste skjerm er med andre ord forbi.

Mer vanlig er det dog å sverge til en rask SSD sammen med operativsystemet, som nå endelig aktiverer TRIM som standard – så lenge SSD-en stammer fra Intel eller Samsung, da.

Nvidias Optimus-teknologi, som automatisk bytter mellom laptopens integrerte og dedikerte grafikkort for å spare batteriet ditt, er forbedret. I tillegg er selvsagt de faste applikasjonene som Firefox og LibreOffice oppdatert til de seneste stabile versjonene.

Nettbrettvennlig

Foto: Canonical

Ubuntu 14.04 satser dessuten stort på nye interaksjonsmetoder. Bedre støtte for fingerbevegelser betyr en bedre brukeropplevelse på bærbare datamaskiner, men også på nettbrett.

Den nye Ubuntu-versjonen markerer nemlig starten på OS-ets inntog på nettbrett-markedet, og da er dette en nødvendighet.

Foto: Canonical

Foreløpig er rene Ubuntu-nettbrett ikke å oppdrive i handelen, men Canonical, som er med på å utgi Ubuntu, ser for seg at mye kan skje i løpet av året.

Selv om ingen tredjepartsprodusenter tilbyr Ubuntu-nettbrett i dag, betyr det likevel ikke at du må vente helt til slutten av året med å prøve den nye berøringsvennlige Ubuntu-versjonen.

Om du har et Nexus 10- eller andregenerasjons Nexus 7-nettbrett, kan du nemlig smette inn OS-et allerede i dag.

Planen til Canonical er å gjøre Ubuntu om til ett enkelt operativsystem som kan installeres på nettbrett og mobiltelefoner, så vel som på vanlige datamaskiner. Akkurat her gjenstår dog litt arbeid, og enda er det separate nedlastinger for datamaskiner og berøringsvennlige enheter.

Når Canonical er i land vil de likevel ikke følge veien Microsoft forsøker å gå, ved å tvinge igjennom samme brukergrensesnitt og funksjonalitet på tvers av enheter. Ubuntu vil nemlig endre utseende ut ifra hvilken enhet det kjører på.

Du kan hente skrivebordsutgaven av nye Ubuntu 14.04 herfra.

Linux er en gammel ringrev:
I år er det 20 år siden en finsk student slapp den første versjonen (Ekstra) »

Se lanseringsfilmen her:

(Kilde: Ubuntu)

annonse