Til hovedinnhold

Digitaliserer 300 år med avisarkiver

Stort prosjekt rommer 65 millioner avisartikler på nett.

Det britiske nasjonalbiblioteket har nylig ferdigstilt digitaliseringen av en gigantisk del av sitt enda mer gigantiske avisarkiv – over 3 millioner sider fra rundt 300 års virksomhet har nå blitt overført til elektronisk form.

I den anledning har nasjonalbiblioteket lansert nettstedet The British Newspaper Archive, hvor brukere kan søke og lete gjennom hele 65 millioner artikler med det mest interessante stoffet som har blitt publisert i regionale aviser i Storbritannia i løpet av de siste århundrene.

Fremdeles ikke komplett

Det digitale nettarkivet har blitt utviklet i samarbeid med Brightsolid, og deler fellestrekk med liknende prosjekter som ved det amerikanske Library of Congress og det norske nasjonalbibliotekets digitalisering.

Brukere kan søke gjennom nettsiden uten å betale, men må abonnere for å laste ned artikler i PDF. Arkivet er ennå ikke helt komplett, og Brightsolid og det britiske nasjonalbiblioteket har planer om å digitalisere over 40 millioner avissider i løpet av det neste tiåret.

Tilbake til drapsscener

– For første gang kan mennesker søke etter sine forfedre via våre aviser hvor som helst og når som helst, sier Ed King, sjefen for nasjonalbibliotekets avisarkiv.

– Det som virkelig er slående er hvordan disse sidene kan ta oss med rett tilbake til drapsscener, sosial nød og kirkemøter fra flere hundre år siden. Informasjon som vi ikke lenger tenker på siden vi ikke har hatt noen enkel måte å få tilgang til den på, avslutter han.

Sjekk ut det massive arkivet på The British Newspaper Archive.

(Kilde: The Telegraph)

annonse