Til hovedinnhold

Så mye dårligere er mobilbatteriene når det er kaldt ute

Laboratorium testet toppmobiler i minus 10,  minus 20 og minus 30 grader.

Svenske Testfakta har undersøkt hvordan seks av de mest populære mobilene på markedet håndterer kulde, støt, vann og hvor raskt de lader.

Magasinet har fått det tyske laboratoriet PZT til å teste blant annet hvor mye batterikapasitet mobilene mister i minus 10 grader sammenliknet med romtemperatur.

Nokia 7 Plus holdt best på batterikapasiteten i 10 minusgrader, men klarte ikke gjennomføre alle testene i minus 20.

Her var det Nokia 7 Plus som kom best ut, med bare 10 prosent lavere kapasitet.

Huawei P20 Pro og Motorola Moto Z3 Play deler andreplassen med 20 prosent, og deretter følger Apple iPhone XS med 26 prosent og Samsung Galaxy S9+ med 27 prosent. Sist kom Sony Xperia XZ3, som mistet hele 37 prosent av batterikapasiteten ved 10 minusgrader.

– Det handler delvis om batterienes kjemiske sammensetning og delvis om selve teknikken i telefonen, sier testleder Thorsten Kurtzner ved PZT til Testfakta.

Takket for seg

Moto Z3 Play tåler ikke å bli senket i vann.

Men selv om Nokia 7 Plus var best i minus 10, er det også der det stopper for finnene. Testfakta noterer nemlig at telefonen fungerer dårligere ved minus 20 grader og ikke fungerer i det hele tatt i minus 30.

Av de seks testtelefonene var det kun telefonene fra Samsung, Sony og Motorola som fungerte ved minus 30. iPhone XS og Huawei P20 Pro slo seg nemlig av her, og stoppet dermed på minus 20.

iPhone XS overlevde falltesten, men glassbaksiden knuste.

Alle telefonene klarte spruttesten, men verken Moto Z3 Play og Nokia 7 Plus tålte fem minutter under vann. Det er heller ikke overraskende, da ingen av disse er oppgitt å være vanntette, slik de fire øvrige er.

I falltesten var det Nokia-telefonen som kom best ut av det. Den var hel selv etter gjentatte fall fra to meters høyde.

Både iPhone og Galaxy S9+ overlevde fallet fra to meter, men med sprekker i glasset på baksiden, mens de tre øvrige sluttet å fungere etter fall fra 1-2 meter.

Huawei P20 Pro lader svært raskt.

Treig Apple-lading

Testfakta har til sist sett på hvor raskt telefonene lader med den medfølgende laderen, og sørger her for å dele ut litt deng til Apple, som fortsatt bare leverer ladere på fem skarve watt med sine telefoner.

Etter 15 minutters lading har iPhone XS bare ladet 11 prosent, mot 26 prosent for Huawei P20 Pro, for eksempel.

Fra null til fullt tar det over tre timer for Apple-telefonen, mens P20 Pro, som attpåtil har et mye større batteri, lader til fullt på én time og 45 minutter.

Samsung Galaxy S9 kom samlet sett best ut av Testfaktas test, som altså kun tar for seg kulde, støt, vann og batterilading.

Det skyldes selvfølgelig at den leveres med en lader på solide 22,5 watt og er i stand til å utnytte dette.

– Kulde er ikke bare et iPhone-problem

Tek.nos mobiltester Finn Jarle Kvalheim.

Tek.nos mobilekspert Finn Jarle Kvalheim sier at det ikke er så overraskende at ulike batterier reagerer ulikt på kulde.

– Ut fra fokuset på dette som et iPhone-problem de siste årene er det kanskje mer overraskende at problemet virker å ramme konkurrentene nokså jevnt. At Nokia 7 Plus, som er bygget i mer enn 50 prosent metall – bakside og rammer – tåler mer enn et utvalg glasstelefoner, overrasker imidlertid ikke.

– Det kanskje mest spennende er at Galaxy S9 vinner på totalen her, og at den til tross for å være nær 100 prosent bygget i glass får skryt for støtsikkerheten. Uansett er det jo en miks av hummer og kanari i denne testen som gjør det litt vanskelig å velge telefon ut fra totalscoren. En får vel gjøre seg opp en mening, og velge telefon, ut fra den eller de enkeltfaktorene som oppleves som viktigst.

– Ellers viser jo ladetesten det vi alle vet, og som teknopressen kollektivt gnåler om: Nå er det jaggu snart på tide at Apple begynner å legge bedre ladere i iPhone-eskene sine, sier Kvalheim.

Mer om
annonse