Til hovedinnhold

Apple ber om unnskyldning, og setter ned prisen for batteribytte

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nylig meldte vi at Apple har bekreftet at de med vilje gjør eldre iPhone-modeller tregere når batteriet i mobilene svekkes, noe som gjelder modellene iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE og iPhone 7.

Nå beklager Apple situasjonen, og setter ned prisen for batteribytte det neste året. Prisen settes ned med 50 dollar, fra 79 til 29 dollar, og vil gjelde fra slutten av januar.

Oppdatert: Vi får bekreftet av Apple Norge at også norske brukere vil kunne bytte batteriet til en redusert pris, men nøyaktig hva prisreduksjonen blir her er ennå ikke klart. På Apples norske informasjonsside om batterier lenkes det til den amerikanske prislisten for batteribytte, hvor prisen fortsatt er oppgitt til 79 dollar.

Oppdatert 17:03 29. desember: Den norske prisen vil være 299 kroner for batteribytte. Det får vi bekreftet av Apple Norge.

Klar beskjed fra Apple

I brevet Apple har publisert på nettsidene sine er de veldig tydelige på at det har vært mange misforståelser knyttet til nyhetene om ytelsesreduksjonen i eldre iPhoner, og at de kun har gjort endringene for at iPhoner skal vare lengre, ikke for at brukere skal kjøpe nye modeller:

– Først og fremst, vi har aldri - og vil aldri - gjøre noe med viten og vilje for å redusere levetiden til et Apple-produkt, eller svekke brukeropplevelsen for at kunder skal oppgradere. Vårt mål har alltid vært å skape produkter som våre kunder elsker. Å produsere iPhoner som varer så lenge som mulig er en viktig del av det, står det i brevet.

I tillegg til billigere batteribytte for iPhone 6 og nyere, vil en ny iOS-oppdatering som slippes i starten av 2018 inkludere bedre informasjon om batteristatus.

Blir saksøkt

Batterihysteriet har ikke bare vært dårlig PR for Apple, men det har også fått rettslige konsekvenser.

Som blant andre nyhetsbyrået Reuters melder har Apple nå mottatt hele åtte søksmål på bakgrunn av opplysningene som nylig kom frem.

I søksmålene hevdes det at Apple har svindlet brukere ved å gjøre telefonene tregere for å kompensere for svak batteriytelse uten å advare eller informere brukerne om dette på forhånd.

Mener Apples løsning skjuler problemet

Bilde: Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

I ett av dem hevdes det at batterienes manglende evne til å håndtere kravene til prosessoren uten den spesielle programvare som Apple slapp til de aktuelle iPhone-modellene er å anse som en defekt. Det påstås at Apples løsning kun dekker over problemet og at den riktige løsningen ville vært å erstatte batteriene på de telefonene som er rammet.

Det hevdes også at Apples nedgradering av ytelsen har ført til at mange har kjøpt nye telefoner på feilaktig grunnlag, fordi de har antatt at den svake ytelsen var et prosessorproblem og ikke er batteriproblem. Hadde brukerne visst om Apples tiltak kunne de simpelthen ha skiftet batteri, noe som er betydelig billigere.

Saken om nedgradering av ytelse kom frem i lyset etter at en rekke Reddit-brukere begynte å rapportere om funnene. Dette førte til at nettstedet The Verge tok kontakt med Apple, som bekreftet mistankene.

– Vårt mål er å levere den beste opplevelsen for kundene, som omfatter ytelse og forlenge levetiden til produktene. Lithium-ion-batterier har blitt dårligere til å levere spenningstopper i kalde omgivelser, og har lavere utlading ettersom de blir eldre, noe som har resultert i at enheter har slått seg av for å beskytte sine komponenter, skrev Apple i en kommentar overfor The Verge.

Vurderer du å skifte batteri på din aldrende iPhone?
Her kan du lese hvordan vi skiftet batteri i vår »

annonse