Tek.no

Nyhet

NASA bygger atomdrevet drone

Skal fly 17 mil på en av Saturns måner.

NASA/JHU-APL
28 Juni 2019 01:06

NASA annonserte nettopp at de skal sende et fartøy til Titan, en av Saturns måner. Det fartøyet tar av i 2026 og skal være en drone som drives av plutonium. Dronen har fått navnet Dragonfly og skal lande på Titan åtte år senere, i 2034.

Når den kommer frem er målet å utforske månen som skal ha svært mye til felles med Jorden på et tidlig tidspunkt. Det er spesielt de ulike organiske materialene på Titan som er interessante, der NASA forventer å kanskje se noen glimt av det som var de tidligste byggeklossene for liv på vår egen planet.

Drives av rester fra atomvåpenproduksjon

– Det er bemerkelsesverdig å tenke på at denne propellfarkosten skal fly milevis over de organiske sanddynene på Saturns største måne, der den utforsker prosessene som har skapt dette uvanlige miljøet. Dragonfly skal besøke en verden fylt med store mengder organiske materialer, som er livets byggeklosser og kan lære oss om opphavet til livet i seg selv, forklarer NASAs Thomas Zurbuchen i pressemeldingen.

Business Insider melder at energien i dronen hentes fra en såkalt radioisotopgenerator. Den bruker en plutoniumsvariant som tradisjonelt har vært et restprodukt etter atomvåpenproduksjon. Plutoniumets gradvise nedbryting skaper varme, og denne varmen blir brukt både til å holde liv i elektronikken og til å utvikle strøm til å drive den.

Bikkjekald måne

Varmen vil det bli behov for - for det er hele 179 minusgrader på Titans overflate. Under et skydekke av metan skal Dragonfly fly 175 kilometer avgårde, med flere innlagte stopp.

Atmosfæren er nitrogenbasert og fire ganger så tykk som vår hjemlige, og dermed har propellene noe å jobbe med.

Som Mars-robotene har Dragonfly eksperimenter ombord som skal ta prøver og sende data om stedene den besøker hjem til Jorden.

Prislapp: nær én milliard dollar

Det skal koste 850 millioner dollar å lage dronen, og i tillegg kommer kostnader for generatoren som skal drive den og selve rakettoppskytingen som skal få den avsted.

Det er ventet at oppdraget vil vare to år og åtte måneder, og på den tiden skal Dragonfly ha tilbakelagt dobbelt så lang distanse som alle marsrobotene til sammen, heter det i pressemeldingen.

annonse