Historisk kursfall kan gi langt dyrere elektronikk
Det bekrefter flere av Norges største elektronikkbutikker.
Elektronikk er noe vi nordmenn er glade i å kjøpe, og ofte er dette produkter som utvikles og produseres utenlands. I 2019 handlet vi dingser for mer penger enn noen gang tidligere.
Men med et historisk mageplask i verdi for kronen det siste døgnet, vil du trolig måtte belage deg på høyre priser. Det bekrefter flere elektronikkjeder Tek.no har snakket med.
Prisene vil imidlertid ikke stige umiddelbart. Flere av de største kjedene handler nemlig inn i store kvanta av gangen, og det kan komme deg som forbruker til gode om kronen skulle styrke seg raskt igjen.
Elektronikkbransjen tror prisene vil øke
Elektronikkbransjen følger tett med på hva de norske forhandlerne foretar seg, og tror vi får se en kraftig økning i pris med dagens svake krone.
– Tilbakemeldingene fra bransjen er at det kan føre til en økning i pris, men hvor mye og hvor snart avhenger både av om kronefallet blir vedvarende, og hvor store sentrallager butikkene har. På produkter som er utsolgte og som må kjøpes inn nå, forventes til dels kraftig prisøkning. Det er små marginer i bransjen, og aktørene kjøper store deler av varene sine i euro og dollar. Flere har varslet om kostnadsøkninger på mellom 10–15 prosent på innkjøpspris allerede nå, forklarer Marte Ottemo i Elektronikkbransjen.
Selv om det mest dramatiske fallet for kronen var i natt, så har den sakte, men sikkert blitt svakere også i forkant av kollapsen.
– En del varer har allerede blitt dyrere, og flere kjeder varsler om enda høyere priser fremover. Igjen, det vil nok variere mellom enkelte produkter og varegrupper, og hvor mye varer de enkelte kjedene har på lager, påpeker Ottemo.
Samtidig så ser man en økning i netthandelen etter at folk fikk beskjed om å holde seg hjemme. Men det går utover de tradisjonelle butikkene.
– Foreløpige tilbakemelding er at vi ser en vridning mot kjøp på nett, og noe økning i klikk-og-hent hos butikkene som har denne løsningen. Salg i butikker på kjøpesenter går ned, mens de frittstående butikkene merker mindre nedgang. Det meldes også om økt salg av enkelte varegrupper som produkter rettet mot hjemmekontor og matoppbevaring, men det er nok en forbigående økning etter som får handlet det de trenger for å være forberedte på corona-situasjonen, avslutter Ottemo.
Elkjøp: Krevende tider
Også Elkjøp tror vi vil se økte priser på elektronikk, og påpeker også at prisene allerede har økt noe.
– Prisene i markedet har økt de to siste ukene og vil nok øke ytterligere fremover fordi kronekursen er svært svekket, og vi handler 85-90 prosent av alt vi kjøper i euro og dollar. Kortsiktig tåler vi noen svingninger på grunn av valutasikring, men situasjonen er krevende. Prisene er ikke 35 prosent høyere i dag enn i går, men vi vil se prisøkning i markedet, i mange bransjer, forklarer Fredrik Tønnesen, direktør i Elkjøp Norge, til Tek.no.
Samtidig fremhever Tønnesen at det ikke er prisnivået som har størst fokus hos kjeden om dagen.
– Corona-epidemien rammer oss alle og er krevende for alle bransjer. Også oss. Vår aller viktigste prioritet nå er smittereduserende tiltak for å trygge helsen til alle våre medarbeidere, partnere og kunder.
Også Elkjøp bekrefter en økning i netthandelen den siste tiden, og spesielt varer som brukes til hjemmekontor. Her har de satt inn økt kapasitet for å holde tritt med etterspørselen.
NetOnNet håper store innkjøp gir forutsigbarhet
Også NetOnNet merker at vi nordmenn holder oss hjemme, og derfor trenger utstyr til å jobbe hjemmefra. Og selv om kurskollapsen kan sette spor også på selskapets prislapper, håper de å holde prisene så lave som mulig.
– Vi følger markeds- og prisutviklingen på daglig basis og presser alle priser der vi har mulighet for det, forklarer sjef for retail i NetOnNet, Peter Andersson.
Han forklarer samtidig at flere varegrupper ble kjøpt inn før kronen ble drastisk svekket, og at dette vil komme kundene til gode.
– Med store innkjøp sikrer vi kundene gode priser over tid og i lys av den ekstraordinære situasjonen har vi også for flere måneder siden plassert flere store ordrer for å sikre at vi har tilgang på produkter til våre kunder. I den situasjonen som har oppstått nå er det en stor fordel for våre kunder, da det gir forutsigbarhet, avslutter Andersson.
Komplett: Ja, prisene vil trolig måtte øke
Også Komplett tror prisene vil gå opp.
– Ja, vi kommer som alle andre trolig til å komme i en situasjon der vi må øke våre priser på grunn av kronekursen. Komplett jobber hardt for å holde prisene nede, men vi er som alle andre påvirket av den svært krevende situasjonen hele verden befinner seg i, skriver Komplett.nos kommunikasjonssjef Kristin Hovland i en e-post til Tek.no.
– Hvor raskt vil dette kunne skje? Snakker vi dager, uker eller måneder?
- Nå skjer ting så fort at det er et vanskelig spørsmål å svare konkret på, men vi følger situasjonen løpende.