Til hovedinnhold

Slik følger du SpaceX-oppskytningen

Skal sende to astronauter til romstasjonen ISS.

SpaceX
Niklas Plikk

Oppdatert: Oppskytningen ble utsatt fra onsdag 27. mai til lørdag 30. mai.

Som ved onsdagens avbrutte oppskytning har SpaceX et øyeblikkelig oppskytningsvindu. Det vil si at de på grunn Falcon 9-rakettens drivstoffsystem og avstanden mellom jorden og den internasjonale romstasjonen ISS, må skyte opp raketten nøyaktig klokken 21.22. Hvis ikke blir det en ny utsettelse.

Opprinnelig sak følger:

Onsdag kveld klokken 22:33 norsk tid er det planlagt at SpaceX skal sende to astronauter opp til den internasjonale romstasjonen ISS. Det er nesten ti år siden astronauter ble sendt opp i verdensrommet fra amerikansk jord, og første gang i historien at et privateid selskap skal ta seg av jobben.

Det regnes som en enorm milepæl for amerikansk romfart, og hvis alt går etter planen kan det være begynnelsen på et nytt kapittel for både NASA og SpaceX.

Sendes direkte av NASA

Hele hendelsen, med kommentatorer, vil bli direktestrømmet på NASA TV, som du kan finne på YouTube, NASAs hjemmeside, og til og med på strømmetjenesten Twitch TV.

Du kan også se sendingen direkte på VGTV:

Direktestrømmen begynner klokken 18:00 norsk tid, med video av SpaceXs Falcon 9-rakett, stående på Launch Pad 39A. 15 minutter senere, 18:15, vil selve dekningen begynne, og det blir trolig gått igjennom i detalj hva som forventes av oppskytningen og hvordan det vil foregå.

Maxar Technologies

Kan bli forsinket

Hvis alt går etter planen vil oppskytningen finne sted 22:33 norsk tid, men det er ikke utenkelig at det blir forsinket. Enten med bare noen minutter eller timer hvis ikke detaljer er helt på plass, eller med flere dager hvis været ikke er helt perfekt.

Da SpaceX skulle teste Falcon Heavy-rakettene for første gang og skyte opp en Tesla Roadster i verdensrommet, ble oppskytningen utsatt med flere timer. Men da det endelig skjedde, ble det en historisk suksess.

Store planer

SpaceX har trosset alle forventninger og blitt det ledende selskapet innenfor romfart på rekordtid:

– Skepsisen var stor. Toppfolk i de etablerte selskapene, Lockheed, Boeing, sa til meg på konferanser at disse SpaceX-folka ikke hadde peiling, sier Scott Hubbard, tidligere leder ved NASAs Ames Center. Han underviser nå ved Stanford-universitetet og leder et rådgiverpanel hos SpaceX.

Lyktes den bemannede ferden åpner det to dører for myndighetene i Washington. Det første er at avhengigheten av Russland brytes.

Det andre er å åpne et nytt marked i verdensrommet for turister og bedrifter.

– Vi ser for oss en dag der vi har et titall romstasjoner i jordbane, alle drevet av private selskaper, sier NASA-sjef Jim Bridenstine.

Musk har enda høyere mål. Han bygger et fartøy med navnet Starship, som har månen og Mars som endelig destinasjon.

annonse