Til hovedinnhold

Tier lanserer sammenleggbar hjelm

Skal monteres på elsparkesyklene, og kan brukes frivillig.

Hjelmen ser nokså normal ut, men kan legges sammen og monteres i boksen du ser på sykkelen på bildet.

Tyske Tier har lenge hatt utleietjeneste for elsparkesykler i hovedstaden, og inngikk også i fjor et samarbeid med Ruter. Samarbeidet skal gjøre at du kan bruke elsparkesyklene gjennom vanlig Ruter-månedskort, og ikke bare en egen app, slik som for eksempel Voi og Lime.

Nå lanserer Tier en sammenleggbar hjelm som vil følge montert på deres sykler, som de selv hevder de er først i verden til å gjøre.

Vil forhindre hodeskader

Ett av de største problemene med den utbredte elsparkesykkelbruken har vært nettopp sikkerhet, ikke minst for brukerne selv. Sparkesyklene brukes som regel på korte turer, og det sier seg selv at det å bruke hjelm har vært et unntak heller enn normen.

Tier selv referer studier fra WHO som viser at «...flertallet av de alvorlige skadene på sykler og el-sparkesykler er hodetraume. WHO anser hjelmer som det mest effektive tiltaket for ulykker med mikro-mobilitet».

Med den nye løsningen får man hver eneste gang i det minste valget om å bruke en hjelm, fordi denne sitter sammenbrettet i en boks på sykkelen. Boksen kan åpnes dersom du leier en sykkel, og brettes ut til en fiks ferdig, justérbar hjelm.

Se flere bilder av løsningen nederst i saken.

Lanseres først i Bærum i Skandinavia

Syklene blir ikke først å se i Oslo, men heller i Bærum. Bakgrunnen er det nevnte samarbeidet med Ruter, som mer formelt heter «rammeanbudet for mikromobilitet». I forbindelse med dette anbudet ble det også bestemt at Bærum skulle være startsby for samarbeidet, og at det her heller ikke ville være tillatt å sette fra seg syklene hvor som helst. I stedet setter kommunen av egne parkeringsplasser til syklene som brukerne må benytte.

Syklene skal først testes ut i inneværende måned i Paris og Berlin, før en full utrulling i Bærum ventes i løpet av sommermånedene.

Det å låse opp boksen og bruke hjelmen vil ikke føre til noen merkostnad for brukeren, og hjelmen selv er (selvsagt) gjenbrukbar og skal underlegges kvalitetskontroll hver femte kjøretur. I denne kontrollen hører det også for tiden med en desinfeksjon, for å forhindre smitte av Covid-19. Ja, også er den designet etter den europeiske sikkerhetsstandarden EN1078.

Tier er også i gang med å patentere hjelmen, men sier at de «...vil dele løsningen og gjøre den tilgjengelig for alle andre el-sparkesykkelselskap i verden.»

Tilbake på smittevernfronten skal Tier også teste ut et nytt, selvdesinfiserende kobberfleece-materiale på styret til syklene, som skal kunne drepe opptil 99,8 prosent av alle bakterier. Dette vil foreløpig kun testes i Paris og Bordeaux.

annonse