Til hovedinnhold

Nytt mobilselskap med svært uvanlig abonnementsmodell

«Release» vil la deg leie mobilen din.

Illustrasjonsbilde.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no/Release/Skjermdump/montasje

Det er hard konkurranse om norske mobilkunder, og når det skal kjempes om kundene tar mobilselskapene i bruk stadig nye innovative forretningsmodeller. OneCalls «databøtte» er ett eksempel, et annet er HappyBytes’ «1 om dagen» som nylig ble lansert.

Nå melder et nytt mobilselskap seg på i kappløpet; Release melder i en pressemelding at de lanserer seg selv på markedet med en helt unik forretningsmodell.

Release het tidligere «Grønnmobil», så i praksis er det en relansering, men denne gangen ledet an av OneCall-gründer Øistein Eriksen.

Ideen deres er å la brukere leie en brukt mobil med et tilhørende abonnement, og slik både spare miljøet og dine penger i prosessen.

Eriksen mener dette er et bedre alternativ både pris- og miljømessig enn det konkurrentene tilbyr:

– Mobilbransjen har i mange år vært svært opptatt av å selge nye telefoner. Release vil forandre dette. Vi er et mobilselskap som kjemper for ansvarlig forbruk. Med vårt tilbud kan alle få en god telefon til en bedre pris, og samtidig bedre samvittighet, sier han.

Månedspris som inkluderer både telefon og abonnement

Slik ser valgene hos Release ut.
Skjermdump/Release

Release har en forretningsmodell som fungerer omtrent slik: for en fast månedspris får du både mobil og abonnement, og det hele starter på 1 GB data for 199 kroner i måneden. Da får du en iPhone 7. Mengden data kan du selv velge, men prisen varierer fra telefon til telefon. Per nå er dette telefonene du kan velge mellom:

  • Apple iPhone 7 32 GB – fra 199 kroner i måneden
  • Apple iPhone 8 64 GB – fra 279 kroner i måneden
  • Apple iPhone 8 Plus 64 GB – fra 329 kroner i måneden
  • Samsung Galaxy S9 64 GB – fra 329 kroner i måneden
  • Samsung Galaxy S9+ 64 GB – fra 329 kroner i måneden
  • iPhone X 64 GB – fra 379 kroner i måneden
Øistein Eriksen er mannen bak Release.
Katrine Lunke/Apeland

Disse prisene er altså for 1 GB i måneden, hvilket nok er litt snaut for de fleste. Skal du opp i kapasitet hopper prisen med (omtrent) en hundrelapp per steg, og du kan velge mellom 1, 5, 10, 15 og 30 GB. Eksempelvis vil en iPhone X med 10 GB data i måneden, en mer realistisk datapakke, koste 599 kroner i måneden.

I motsetning til det å kjøpe telefon på avbetaling, eller via Telenors SWAP eller Telias Switch-avtaler, vil du aldri bli eier av telefonen hos Release. Dette er en ren leietjeneste. Samtidig frir det deg fra en del ansvar. Eksempelvis vil du få en ny telefon helt gratis om din eksisterende telefon slutter å fungere av seg selv, og Release vil håndtere retur og eventuell resirkulering eller restaurering av din gamle telefon.

Om du skulle knuse eller ødelegge telefonen vil de fortsatt reparere den, men du må selv betale for reparasjonen. Ifølge Relase selv skal imidlertid ikke dette være spesielt dyrt sammenlignet med andre reparasjonssteder, ettersom selskapet ikke har noe mål om å gå i pluss på reparasjonstjenestene.

For øvrig er tjenester som «rollover», surfing i EU og BankID inkludert, og ekstra datapakker, tvilling-SIM og data-SIM tilgjengelig for ekstra penger.

Både en forretningsmodell og et miljøprosjekt

Som listen vår over viser er det i all hovedsak telefoner som er et par år gamle som kan leies. iPhone X, den nyeste telefonen på lista, ble eksempelvis lansert i 2017, mens den eldste, iPhone 7, ble lansert helt tilbake i 2016. Alle leietelefonene er tidligere brukte telefoner som Release selv har restaurert; såkalte «refurbished»-telefoner.

Å reparere en mobil er ikke bare-bare, noe vi har erfart mang en gang her på Tek.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dette skal imidlertid ikke gjøre dem noe dårligere enn om telefonene ble kjøpt som «nye», ifølge Eriksen. Han påpeker at det både i Norge og i resten av verden ligger en enorm mengde eldre telefoner som ikke brukes, og at disse har mye bedre av å få nytt liv som en restaurert leiemobil enn å bli resirkulert:

– Mange av dem fungerer utmerket, selv om de har blitt skiftet ut med nyere modeller. Ut fra et bærekraftsperspektiv gir det lite mening at disse verdiene skal ligge i skuffen når de i stedet kan brukes av andre, sier han.

I og med at ingen andre per nå driver med dette er dette et aldri så lite friskt pust både forretnings- og miljømessig, men det spørs om det rent finansielt lønner seg å leie mobil og betale for abonnement om du kan kjøpe en mobil brukt selv og tegne et billig abonnement hos en frittstående leverandør. Med dette følger det imidlertid en personlig risiko; telefonen du kjøper kan ha skjult problemer, eksempelvis. Og da står du på bar bakke om du har fikset bruktkjøpet selv og selgeren ikke hadde anledning til å vite om feilen.

Med dét sagt, så har vi skrevet flere guider til hvordan du kan gjøre gode bruktmobilkjøp, så det er definitivt et alternativ:

annonse