Til hovedinnhold

Spotify: – Vi applauderer Epic Games!

Fortnite-skaperen får støtte etter bruddet med Apple.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Forrige uke ble Epic Games superpopulære Fortnite fjernet fra Apples App Store på iPhone og iPad. Grunnen var at Epic Games introduserte sin egen betalingsmekanisme i spillet som omgikk Apples standardløsning, som henter ut en plattformavgift på 30 prosent fra alle transaksjoner. Ifølge Apples vilkår for App Store er det ikke tillatt med egne løsninger.

Epic Games visste at grepet ikke ville falle i god jord og hadde et søksmål klart bare timer etter at spillet var fjernet. Epic Games mener Apples praksis er konkurransehemmende og umulig å rettferdiggjøre i sin nåværende form.

At Apple krever 30 prosent av alle kjøp som skjer gjennom appbutikken deres, være seg enkeltkjøp av apper, gjenstander i spill eller løpende abonnementer, har skapt stor irritasjon hos flere som tilbyr tjenester på App Store. Spesielt ettersom App Store er eneste vei til iPhone- og iPad-brukere for innholdsskapere.

Nå får Epic Games, som risikerer store inntektsbortfall på grunn av bortfallet av nye spillere, full støtte fra Spotify.

– Har skadet forbrukere for lenge

Til Peter Kafka, som er journalist i Recode, uttaler Spotify følgende:

– Vi applauderer Epic Games beslutning om å stå opp mot Apple og belyse hvordan selskapet misbruker sin markedsdominans. Apples urettferdige praksis har gitt konkurrenter svakere vilkår og skadet forbrukere alt for lenge. Å sørge for at iOS-plattformen holdes konkurransedyktig og rettferdig er svært viktig og kan få vidtrekkende følger.

Spotifys toppsjef, Daniel Ek, har tidligere fått EU med seg på å etterforske om Apple misbruker markedsposisjonen sin.

Ek klaget spesielt på at Apple nettopp tar 30 prosent av inntektene Spotify tjener via App Store, noe som gjør at de er nødt til å prise abonnementene sine 30 prosent høyere via Apple, for å bli sittende igjen med de samme inntektene. Samtidig forbyr Apples vilkår Spotify fra å fortelle iOS-brukerne om at de kan kjøpe abonnementet billigere hvis de bestiller fra nettet, og ikke via App Store.

Apple tok til motmæle

– Etter å ha brukt App Store i flere år for å få selskapet sitt til å vokse dramatisk, ønsker Spotify å beholde alle fordelene ved App Stores økosystem, uten å bidra, kontret Apple den gang.

Apple tilbyr som kjent sin egen musikkstrømmetjeneste, Apple Music, gjennom App Store. Appen er forhåndsinstallert på alle nye iPhone og iPader.

Også Google valgte å sparke ut Fortnite fra sin Play-butikk etter at Epic Games innførte samme betalingsmekanisme for å unnslippe deres 30 prosent-avgift på Android-plattformen. På Android-enheter har spillere imidlertid muligheten til å laste ned Fortnite direkte fra Epic Games, og rammes dermed i mindre grad enn iOS-brukere.

annonse