Til hovedinnhold

Over én million angrep i fjor

Åpne operativsystemer kan gjøre sikkerheten bedre.

Det lages stadig mer av både virus og spam som er rettet mot mobiltelefoner, ifølge antivirusselskapet McAfee. Selskapet la nylig frem sin årlige rapport om hvordan ting står til med sikkerheten på mobilfronten.

Ifølge selskapet har over halvparten av alle mobilprodusentene rapportert om angrep på telefonene sine, enten i form av skadelig programvare, eller mer uskyldige "spam-angrep". I løpet av 2008 ble det rapportert om over en million angrep på verdensbasis.

Ifølge McAfee har det også vært en økning i tredjepartsprogramvare som blir lansert for tidlig, og dermed ikke fungerer som den skal. Dette kan føre til nettverksproblemer og systemkrasj i telefonene.

Åpne løsninger

En av tendensene det siste året er at flere og flere mobilprodusenter ser ut til å velge åpne løsninger i telefonene sine. For eksempel vil koden til den neste S60-versjonen bli gjort tilgjengelig for allmennheten, og Google Android har også endelig blitt lansert. Dette vil gjøre at mannen i gata vil kunne bidra til å oppdage – og tette – sikkerhetshull i operativsystemet. Dette er i korte trekk samme konsept som har vært gjeldende for Linux helt siden starten, og vil nok kunne gjøre hverdagen noe surere for de som skriver virus og annen skadelig programvare.

Visepresidenten i McAfee, Victor Kouznetsov, mener at vi ikke bør slappe helt av enda.

– Forsøk på å gjøre det mobile økosystemet mer åpent har vist tegn på å kunne bli en suksess. Likevel har angrep på både mobilnettverk og mobiltelefoner blitt mer komplekse og sofistikerte, sier visepresidenten i en pressemelding.

Vite mer om virus?

Vi hadde for øvrig et nettmøte med Dag Arne Jerstad i F-Secure i begynnelsen av denne måneden. Dersom du vil lære mer om mobilvirus i dag, kan vi anbefale å lese gjennom de totalt 25 spørsmålene som ble besvart der.

(Kilder: PC World)

Les også
Norsk bedrift sikrer mobilen
Les også
F-secure sikrer mobiler
Les også
– Nokia-mobiler kan hackes med SMS
annonse