Tek.no

Nyhet

Vi ser på Belkin's iPod kortleser

8 Nov 2003 18:50

Dessverre holder den ikke løftene sine.

Tillegg til Apple’s iPod

Da den 3. generasjonen av Apple’s iPod ble lansert, var den største forbedringen en såkalt "dock". Dette var essensielt en firewire-utgang på steroider, men vi merket fort at det var mer i gjære også: En haug spennende iPod-gadgets, som stemmeopptakere, FM-radiosendere og trådløse fjernkontroller ble lansert. En av disse dingsene var en liten hvit boks fra Belkin: En kortleser.

Denne kortleseren kan lese Compact Flash (type 1 og 2), Memory sticks, smartmedia kort, og MMC kort. Et genialt tillegg til fotovesken, med andre ord. Man må riktignok ha en 3. generasjons iPod også, men med tanke på at dette er en usedvanlig pen mp3spiller som også funger som en lynrask ekstern harddisk: en iPod kan umulig skade.

Skuffende greier

Belkin’s Media-reader kan kjøpes via The Apple Store for 990 kroner. Tilsynelatende en bra investering for oss fotografer: Tenk å ha en 40 (eller 20 eller 10) ekstra gigabytes å leke med når du er ute og fotograferer, uten å måtte drasse på en laptop!

Men det hele er skuffende greier. Belkin sier selv, på Apple’s websider, at leseren "Transfers files quickly and easily via FireWire Technology". Noe som selvfølgelig skulle tilsi at kortleseren fungerer på full firewire-hastighet: å overføre en Gigabyte med data over 400 Mbps vil ta 20 sekunder. Nå klarer riktignok ikke en IBM Microdrive å overføre data fortere enn ca 2,7Mbps: det vil fortsatt si at det vil ta mindre enn 7 minutter å overføre 1 GB fra kortet, på full hastighet.

Dessverre er virkeligheten langt mer deprimerende. I et brev til iPod Launge har en representant fra Belkin skrevet følgende:

The Media Reader for iPod is optimized for the majority of digital camera users, shooting images of 1MB-3MB in size, and using the predominant sizes of memory cards being purchased today at retail: 64MB and 128MB. The transfer speed we are seeing on the current media reader hardware is, with most media brands/types and using iPod software version 2.1, a little over 300KBps.

300 KBps er 0,3 MBps. Det vil si at det vil ta drøye 55 minutter å overføre innholdet på et 1GB kort.

I tillegg synes jeg det virker litt drøyt å påstå at flesteparten av brukere bruker 64-128 MB kort. Det er mulig at det er sant, men dersom du skal investere i mer utstyr, ville du kjøpt en kortleser til en tusenlapp, eller ville du heller, for samme prisen, kjøpt to stykk 256 MB minnekort?

Konklusjon

Belkin har tabbet seg alvorlig ut, og glemt hvilket marked de lager denne typen hardware for: Vi vil påstå at den gjennomsnittlige bruker vil heller kjøpe seg et par minnekort enn en kortleser som må kobles til en musikkspiller som koster flerfoldige tusen kroner.

De som faktisk ville hatt bruk for denne kortleseren er profesjonelle fotografer som tar tusenvis av bilder på en ettermiddag: Og det er da overføringshastighet vil være viktig.

For å oppsummere: Belkin har kommet med en god ide. En kortleser koblet til en iPod hadde vært et uvurderlig tillegg til fotoveska. Men bare om hastigheten på overføringene er akseptabel. På den positive siden så er ideen ute i verden nå, og vi kan bare håpe at en annen produsent gjør en langt bedre jobb i nærmeste fremtid.

I mellomtiden: Bruk heller pengene dine på noen ekstra minnekort, eller kjøp en Firewire-kortleser til datamaskinen din.

Les også
Fujifilm DPC-UD1 xD-kortleser
Les også
Archos med rå digital lommebok
annonse