Tek.no

Nyhet

Kina med vestlig filmboikott

Regissør Ang Lees "Lust,Caution" omfattes også av den kineske filmboikotten.
David Auby Johansen
12 Sept 2007 12:00

Den statlige administrasjonen for radio, film og TV har annonsert at det fra perioden 15. september til 16. oktober kun skal bli vist ”kvalitetsfilm” for det kinesisk folket. Med kvalitet menes det selvfølgelig propagandafilm, skal vi tro nettstedet varietyasiaonline.com.

Forbud før

Flere ganger i året arrangerer kinesiske myndigheter boikott på utenlandske filmer for å promotere nasjonale filmer. Det spesielle denne gangen er at også kinesiske, mer kontroversielle, filmer som Jiang Wens ”The Sun Also Rises” og Ang Lees ”Lust, Caution” blir berørt av forbudet. Dette er det tredje av i alt fire planlagte boikotter dette året.

President Hu Jintao forventes å stadfeste sin maktposisjon under møtet og det gjøres nå alt for at oppløpet skal bli preget av kjernesosialistiske verdier. Dette betyr blant annet å eksklusivt vise filmer som understreker president Hus budskap om et harmonisk samfunn.

Klager fra Hollywood

I Hollywood har produsenter og andre maktmenn klaget over et utydelig Kina og de mange boikottene. De store filmselskapene har tapt mye penger på at filmene får en senere premièredato i Kina enn andre steder. Grunnen til dette er at markedet allerede er oversvømmet av piratkopier når filmene slippes på kino.

Ikke spesielt overraskende viser salgstall at de mest populære vestlige filmene i Kina hittil i år er ”Pirates of the Carribean” og ”Transformers”.

annonse

Les også