Til hovedinnhold

Her er 3G-mobilene for folk flest

Både Telenor og Netcom har sparket i gang sine 3G-nett for lengst, og nå begynner mobilprodusentene for alvor å pøse ut 3G-telefoner til det norske folk. Mens mange av 3G-telefonene hittil har vært langt dyrere enn andre telefoner, er prisene godt på vei nedover. Her er tre utvalgte 3G-modeller som ikke tømmer lommeboken din fullstendig, og som alle kan gjøre sommeren litt morsommere.

Sony Ericsson K610i
Med sine forholdsvis små mål, ligger K610i an til å bli en sommerfavoritt for deg som liker klassisk design som ikke tar for stor plass i lomma. Telefonen er nemlig ikke mer enn 10,2 x 4,52 cm stor og 1,69 centimeter tykk. Vekten er på 92 små gram.

Telefonen har kamera både foran og bak, slik at du kan ha videosamtaler med kjæresten via 3G-nettet. På baksiden finner du et to megapikslers kamera, som også har 2 x zoom og blits.

K610i er klar for å spille musikken din, med støtte for både mp3 og AAC, som er formatet Telenor har valgt til musikkfilene sine i sin nye musikkbutikk på nettet. Du kan lese mer om Telenors musikksatsning i saken "Telenor åpner musikkbutikk".

3G-telefonen har også støtte for minnekort, nærmere bestemt Memory Stick Micro. Denne typen minnekort kan du få kjøpt i størrelser opp til 1 GB.

K610i har ikke støtte for EDGE. Derfor må du befinne deg innenfor 3G-dekningen om du vil surfe kjappere enn i GPRS-hastighet med telefonen. Du vil imidlertid finne en godt utviklet støtte for e-post og nettsider hos K610.

På medaljens bakside finner vi taletiden, som ikke kan kalles annet enn lav hos K610. Ringer du via 3G-nettet, holder ikke telefonen ut mer enn 2,5 timer før batteriet er dødt. Bruker du GSM-nettet derimot, klarer batteriet 7 timer.

Hva telefonen vil komme til å koste er fortsatt usikkert. Mer om K610i finner du i artikkelen "Ny 3G fra Sony Ericsson".

Nokia 6233
Nokias 6233 må sies å være den mest folkelige 3G-telefonen fra våre naboer i øst hittil. 6233 så dagens lys allerede tidlig i desember i fjor, og nå er telefonen snart klar for butikkene.

6233 ser i utgangspunktet ikke ut som 3G-telefoner flest, med et langt enklere og nøytralt design enn vi er vant til.

Heller ikke denne telefonen er avskrekkende stor, nemlig 11 x 4,6 x 1,8 centimeter. Vektnåla stopper på 110 gram.

Telefonens TFT-skjerm har en oppløsning på 240 x 320 bildepunkter, og kan vise 262 144 farger. Med kameraet til 6233 kan du ta bilder i en oppløsning 2 megapiksler. Telefonen har imidlertid ikke kamera på forsiden, noe som utelukker videsamtaler.

Nokia har gikk 6233 et internminne på 70 MB, noe som skulle holde til en del bilder og litt musikk. Telefonen har nemlig også støtte for mp3-filer. Trenger du mer minne, kan du alltids kjøpe deg et minnekort av typen MicroSD, som finnes størrelser opp til 2 GB.

6233 er godt utstyrt for alskens trådløs kommunikasjon. I tillegg til 3G finner vi både EDGE, GPRS og Push to Talk. Sistnevnte kan du imidlertid ikke bruke i Norge fordi norske operatører ikke har støtte for tjenesten i nettene sine.

Vil du kommunisere lokalt kan du bruke blåtann til å overføre filer til andre enheter. Liker du ledninger, har du også muligheten til å bruke USB.

Prisen på 6233 kommer til å ligge på rundt 2500 kroner.

Mer om 6233 finner du i artikkelen "En sniktitt på 6233".

BenQ-Siemens S81
S81 er en enkel og grei 3G-telefon i klassisk format, som vil ha en pris på rundt 3000 kroner når den kommer i butikken.

Velger du å kjøpe deg et eksemplar av S81, får du en 10,9 x 4,8 x 1,3 centimeter stor telefon, med en vekt på kledelige 99 gram. Det betyr at S81 er en av de tynneste 3G-telefonene i Norge per dags dato.

Med S81 kan du ta med deg favorittmusikken din hvor du vil, siden telefonen har støtte for både mp3- og AAC-filer.

S81 har både et kamera for videotelefoni, og et vanlig kamera på baksiden. Med dette kan du ta bilder med en oppløsning på 1,3 megapikslers kamera. Bilder og musikk kan du for øvrig lagre i telefonens 30 MB store minne, eller på minnekort av typen MicroSD.

S81 har ellers Java MIDP 2.0-støtte, blåtann og e-post.

(Kilde: MobileTracker, Mobil.se)

annonse