Tek.no

Nyhet

N-Gage til vanlige mobiltelefoner

Marius S Eltervåg
21 Mai 2005 19:02

N-Gage-spill for folket

Det er nesten to år siden Nokia slapp spilltelefonen N-Gage på markedet. Selskapet var fullt av optimisme, og hadde som mål å selge mellom seks og ni millioner enheter før slutten av 2004. Slik gikk det dessverre ikke, den finske giganten greide såvidt å selge èn million enheter i løpet av det første året. Til sammenligning ble det solgt like mange Nintendo DS-er på en knapp måned.

Mange mente at årsaken til det labre salget var telefonens design, som ikke akkurat kunne by på de mest praktiske løsningene vi har sett. Blant annet måtte man ta av bakdekselet og fjerne batteriet hvis man skulle bytte spill. En annen omdiskutert detalj var den sidemonterte høyttaleren, som gjorde at man måtte holde telefonen sidelengs ut fra hodet når man snakket.

Ny versjon - samme labre salg
Nokia innså raskt at de hadde gjort en bommert med utformingen, og var raskt på banen med en ny versjon av spilltelefonen. Den nye versjonen fikk navnet N-Gage QD, og var både mindre og bedre å holde i hendene. I tillegg hadde den nye modellen muligheter for å bytte spill på et par sekunder uten å måtte slå den av, og en normal høyttaler.

I motsetning til hva Nokia håpet på, førte ikke dette til en særlig økning i salget. Det ble etterhvert tydelig at mannen i gata ikke er klar for en spillmaskin med innebygd telefon. Heller ikke Symbian-entusiastene fikk særlig smaken for enheten - til tross for at N-Gage QD sannsynligvis er den billigste Symbian-enheten noensinne, og kan by på stort sett den samme funksjonaliteten som dyrere Series 60-telefoner.

Uansett kan man konkludere med at målgruppen til N-Gage, de som vil ha alt i ett, ikke er like stor som man trodde.

Symbian-telefoner får N-Gage-funksjonalitet
Det labre salget av N-Gage kan være en av grunnene til at Nokia nylig annonserte at de nå vil gjøre det mulig å spille N-Gage-spillene på helt vanlige Symbian-telefoner fra og med årsskiftet.

Dette er gode nyheter. De som har prøvd N-Gage vet at denne enheten byr på langt mer spilleglede enn en vanlig mobiltelefon. Dette skyldes ikke nødvendigvis at telefonen er formet som en vanlig håndholdt spillkonsoll. Spillene er nemlig i en helt annen klasse enn de man kan laste ned fra alskens nettsteder for 30 kroner.

At store spillprodusenter som for eksempel EA Games har sagt seg villig til å produsere spill for plattformen, er heller ikke noe minus. I tillegg til drøssevis av nye spill kan vi også vente oss mobile versjoner av populære spilltitler som allerede eksisterer - EA Games sitter tross alt på mer rettigheter enn de fleste.

Vi kan dermed se frem til å spille omfattende spill som faktisk tar noen timer å spille gjennom - på vanlige mobiltelefoner. I tillegg får man full 3D-grafikk og bedre lyd enn tradisjonelle mobilspill - som ofte bærer preg av å være snekret sammen på ti minutter av en smårolling i bakrus.

De som kjøper Symbian-telefoner med N-Gage-funksjonalitet vil ikke bare få tilgang til de tidligere eksklusive N-Gage spillene, men vil også få tilgang til N-Gage Arena, som er en online møteplass der spillere fra hele verden kan konkurrere med hverandre, laste opp rekorder og lignende.

Les også