Til hovedinnhold

Fullblods Opteron-servere fra IBM

Denne uken annonserte IBM nye servere i System X-serien. Det spesielle med disse er at de baseres på AMD Opteron og IBM tar dermed et svært viktig standpunkt for videre utvikling av denne serien.

Selskapet var svært tidlig ute med Opteron i servere, men det stilnet av etter den første lanseringen. 

I løpet av tredje kvartal kan du imidlertid velge mellom tre nye modeller: 

  • x3755: 4 CPUer, 128 GB minne, 4U
  • x3655: 2 CPUer, 64 GB minne, 2U
  • x3455: 1 CPU, 1U (oppdatering av 326-modellen)

De to førstnevnte har begge muligheter for redundant strømforsyning.

I tillegg tilbyr IBM BladeCenter LS21 med revisjon F av Opteron-prosessoren. LS41 er et blad som er bygget på LS21, men inkluderer et ekstra kort som ekspanderer antall prosessorsokler til fire stk.

Forskjellen fra disse lanseringene og den første Opteron-serveren til IBM er at man nå inkluderer komponenter som gjør at serveren er skalert for forutsigbar drift. 326-modellen var nemlig stort sett beregnet på kunder som ønsket seg en prosesseringsnode i et cluster. Med redundant strømforsyning, mer minne og større lagringskapasitet øker bruksområdet betraktelig.

IBM håper at deres Opteron-løsninger vil skille seg ut ved at de er utstyrt med støtte for Xcelerated Memory Technology som skal øke hastigheten på minnet med opptil 15% i forhold til deres konkurrenter. Mens konkurrentenes løsninger vil være begrenset til maks 4 stk. DDR2-667 minnebrikker per prosessor, så vil IBM sine løsninger tillate opptil 8 stk. DDR2-667 minnebrikker per prosessor. Denne muligheten for å kjøre alt minnet på full hastighet vil gjøre IBM sine Opteron-løsninger spesielt attraktive for brukere av minnekrevende applikasjoner.

Løsningene har også blitt utstyrt IBM eXtended I/O som tillater fleksibelt valg av utvidelsesspor som HTX, PCI-E, PCI-X, etc.

x3755 kan i tillegg utstyres med et CPU-overgangskort som skal gi tilnærmet lineær ytelse med oppgradering av antall prosessorer i systemet. F.eks. så vil et system som er utstyrt med dette kortet og 3 prosessorer yte bedre enn et system med 4 prosessorer på enkelte applikasjoner. IBM regner derfor med at denne finessen vil gjøre løsningen svært kostnadseffektiv sammenlignet med konkurrentene. x3755 blir også levert med IBMs PowerExecutive-verktøy som tillater overvåkning og kontroll av strømforbruk.

Rent konkurransemessig vil IBM med dette få en hardere front mot Sun Microsystems, men også HP - som foreløpig er den ledende leverandøren av x86-servere. Det forventes at også de oppdaterer sine aktuelle servere til rev. F-versjonen av Opteron senere denne måneden.

For AMD betyr denne lanseringen mye - ikke bare i forhold til eventuelt økt salg, men også det faktum at "Big Blue" ser Opteron som en verdig kandidat til å kjøre kritiske applikasjoner. På papiret betyr dette at AMD vil få nye referanser å vise til samt komme seg inn i kundesegmenter som tidligere var ukjent mark.

annonse