– Nokia vil "kopiere" Microsoft

John Strand (Foto: Strandconsult)

Nokia har iløpet av kort tid skaffet seg kontroll over selskapene Symbian og norske Trolltech. I går kunne flere av produsentene som bruker Symbian gjennom Symbian Foundation presentere planer om et nytt, åpent Symbian-system som skal kombinere dagens tre: S60, UIQ og MOAP.

Plattformen skal være universell og bakoverkompatibel, og stå klar allerede i 2010.

Bakgrunnen for avgjørelsen skal visstnok være at produsentene som har stått bak Symbian og bruker dette i dag føler seg truet av fremveksten til Windows Mobile, Blackberry og Iphone. I tillegg står Google Android i bakgrunnen og lurer, med muligheter og funksjoner et godt stykke utover det Symbian kan tilby.

– Tar en Microsoft

John Strand, teleanalytiker i Strand Consulting, tror det ligger stormaktsambisjoner fra Nokia sin side bak planen.

– Nokia har en plan. De betaler ikke flere milliarder kroner for å gi konkurrentene fordeler, sier han til nettavisen Inside Telecom (krever abonnement).

Han mener Nokia ønsker å gjøre som Microsoft: Å lage og kontrollere et operativsystem som brukes på de aller fleste mobiltelefoner. Gjennom å lage én Symbian-standard får ikke bare Nokia kontroll, men skaper samtidig skalafordeler med et større utvalg av tredjeparts programvare.

Dersom flere velger Nokias plattform og Nokia bruker denne i sine telefoner er ikke sjansen større bare for at Symbian skal seire, men også at brukerne vil aktivt velge telefoner fra Nokia, eller telefoner som ligner i menyene. Nokia vil slik kunne skaffe seg en mer dominerende markedsposisjon. Ifølge Strand er dette strategien Microsoft har brukt for å skaffe seg dominans blant PC-er.

(Kilder: Inside Telecom, Mobil, Engadget)

Les også
Ingen over, ingen ved siden
Les også
Slik blir Nokias nye menyer
Les også
Nokia i 2008: Trykk, vri og vend
annonse