Til hovedinnhold

Gi nytt liv til mobilen med programmer

Introduksjon

Savner du noen funksjoner på mobiltelefonen din? Nesten alle moderne telefoner har støtte for å legge inn nye programmer, og utvalget er nærmest uendelig. I mobilskolen del 6 ser vi på hvordan du kan installere nye programmer på mobilen din.

Nye programmer til mobilen din kan for eksempel være:

 • Nettlesere lar deg surfe på vanlige nettsider med mobilen.
 • Spill som gamle klassikere som Tetris og Doom til mer moderne spill.
 • Bilderedigeringsprogrammer lar deg fikse på bilder du har tatt.
 • Treningsdagbøker gjør at du kan bruke mobilen som treningskamerat.
 • Passordlister som lar deg lagre for eksempel koden til Visa-kortet ditt trygt.
 • Lynmeldingsprogrammer lar deg chatte på MSN direkte fra mobilen.
 • Værmelding kan enkelt sees på telefonen med rett program.
 • Ordbøker kan være en kjekk følgesvenn på reiser.
 • GPS-navigasjon kan vise vei på bilferien (krever GPS-mottaker i mobilen).
 • ...og mye, mye mer.

Før du kan begynne å lete etter programmer må du vite hva slags telefon du har. Bruker du en smarttelefon kan du installere mer avanserte programmer. Hvis ikke må du nøye deg med mer enklere Java-programmer.

Typiske smarttelefoner er Nokias N-serie og E-serie, Navigator-modellene samt enkelte av Xpressmusic- og Classic-modellene, Sony Ericssons telefoner som har modellnavn som begynner på X, P eller M, med noen unntak, og noen andre som for eksempel Satio.

Java-telefoner

Programmer for vanlige telefoner kalles Java-programmer. Somregel er det et minstekrav at telefonen din har fargeskjerm.

Hvor finner jeg Java-programmer?

Java-programmer finner du enkelt på internett. Et veldig godt sted å begynner er getjar.com.

Slik installerer du Java-programmer

Når du har funnet programmet du vil ha, må du få det ned på telefonen din. Det gjør du som regel på én av følgende tre måter:

 • Et SMS-bokmerke.
 • Laste programmet direkte ned til mobilen via internett.
 • Laste ned programmet til PC-en, for så å overføre det til mobilen.

SMS-bokmerke

Om du går til en aktør som tilbyr Java-programmer på nettet, vil du i mange tilfeller måtte taste inn mobilnummeret ditt på en nettside. Deretter får du et bokmerke i en SMS. Dette bokmerket åpner wap-leseren på mobilen din, og programmet lastes ned automatisk.

Last ned rett til mobilen

Hos noen aktører må du selv taste inn adressen til produsenten av programmet du skal laste ned. Om du for eksempel vil installere nettleseren Opera Mini, åpner du wap-leseren på mobilen din og taster inn nettadressen mini.opera.com. Deretter vil du få spørsmål om å installere programmet, og dette skjer dernest automatisk. 

Last ned til PC-en

Av og til må du laste ned programmet til PC-en din først. Programmene er som oftest delt opp i to filer som du må laste ned. Som regel holder det imidlertid med å overføre én av disse til mobilen.

Ofte holder det at du laster ned en fil med filendingen .JAD eller .JAR. En fil som slutter med .JAR (eks.: programnavn.JAR) er selve programmet pakket i et arkiv.

Alternativt kan du laste ned filen som slutter med .JAD (eks: program.JAD). Dette er ikke selve programmet, men filen inneholder som oftest informasjon om hvor programmet kan lastes ned.

Om du overfører en av disse filene til mobiltelefonen din via en datakabel eller Bluetooth, og deretter åpner filen med mobilen, vil programmet installere seg selv.

Les også: Slik overfører du filer til mobilen »

Ta i bruk programmer

Nå som programmet er installert, skal det ha dukket opp et nytt ikon i menyene til mobiltelefonen din. Programmet finner du under et eget menyvalg, som for eksempel "programmer", "mine ting", "spill" eller lignende.

Mange programmer krever at du svarer ja på noen spørsmål første gang du starter opp. Nettlesere og MSN-klienter må for eksempel få tillatelse til å koble seg på internett.

NB! I likhet med PC-programmer, kan noen mobilprogrammer utgi seg for noe annet enn de er. Dersom du opplever at et program vil koble seg til internett, bør du ikke tillate dette hvis du ikke vet hvilket program du har lastet ned. Noen programmer vil også sende SMS. Vær alltid kritisk når programmer spør om tillatelse til å foreta seg noe som kan koste deg penger.

Slik sletter du programmer

Dersom du vil fjerne et program, er dette en smal sak. På vanlige mobiltelefoner åpner du listen med programmer og blar deg ned til programmet du vil fjerne. Deretter velger åpner du menyen "valg", "alternativer", "mer" eller lignende, og deretter "slett" eller "fjern".

Programmet vil nå slettes fra mobiltelefonen din.

Det er en god idé å slette programmer du ikke bruker, siden disse opptar plass i telefonens minne.

-------------

OBS: Navn på menyvalg, overføringsmetoder og hvor du finner programmene på telefonen varierer fra produsent til produsent. Er du i tvil om hvordan du finner frem på akkurat din telefon, anbefaler vi at du leser i bruksanvisningen.

Mobilskolen

I lomma di har du et videokamera, en helproff kalender, en adressebok, en mp3-spiller og mye annet. I mobilskolen viser vi deg hvordan du bruker de nedstøvede funksjonene i mobilen din.

Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth
Del 17: Styr telefonen med stemmen
Del 18: Velg rett minnekort
Del 19: Slik får du GPS på mobilen
Del 20: Lei av ledninger?
Del 21: Gjør mobilen din sikker
Del 22: Hold smarttelefonen din i form
Del 23: Kom i gang med S60-mobilen din
Del 24: Kom i gang med Windows-mobilen din
Del 25: Kom i gang med UIQ-mobilen din
Del 26: Unngå virus på mobilen din
Del 27: Ta backup av mobilen
Del 28: Få gratis ringetoner og bakgrunnsbilder
Del 29: Tar du med mobilen på ferie?
Del 30: Lader du mobilen ofte?
Del 31: Dette bør mobilen din kunne
Del 32: Slik får du Office på mobilen
Del 33: Slik bruker du mobilen som modem
Del 34: Slik ser du film på mobilen

Smarttelefoner

Har du en smarttelefon kan du installere programmer som er mer funksjonsrike og tettere integrert mot telefonen enn det som er mulig med vanlige Java-programmer. Du kan også ha flere programmer oppe samtidig.

Smarttelefonprogrammer er delt opp i tre underkategorier:

 • Symbian, S60, som for eksempel Nokias smarttelefoner (unntatt N900)
 • Symbian, UIQ, omtrent bare Sony Ericssons eldre smarttelefoner så vel som noen få fra Motorola.
 • Windows Mobile, for eksempel de fleste telefoner fra HTC, de fleste Omnia-modellene fra Samsung, Sony Ericssons Xperia X1 og X2.
 • Android, som HTC Hero, HTC Magic, HTC Tattoo, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Spica og Sony Ericsson Xperia X10.

Hvor finner jeg smarttelefonprogrammer?

Smarttelefonprogrammer finner du enkelt på internett. Et veldig godt sted å begynner er handango.com.

Slik installerer du smarttelefonprogrammer

Programmer til smarttelefoner installeres i hovedsak på samme måte som Java-programmer.

I motsetning til Java-programmer, må du laste ned en versjon av programmet som passer til din telefon. For eksempel finnes det flere versjoner av Nokias S60-system, og programmene fungerer ofte ikke overens med alle versjonene. På handango.com kan du først velge terminal, slik at du kun får opp de programmene som passer på telefonen din. 

For å finne ut hva slags operativsystem din mobiltelefon har, anbefaler vi deg å sjekke på produsentens hjemmesider eller lese bruksanvisningen.

Det er i hovedsak to enkle metoder du kan bruke når du skal installere et program på en smarttelefon:

 • Gjennom en programvareportal
 • Et SMS-bokmerke.
 • Laste programmet direkte ned til mobilen via internett.
 • Laste ned programmet til PC-en, for så å overføre det til mobilen.

Gjennom en programvareportal

Telefoner med Android, Maemo 5 (Nokia N900), Iphone OS og nyere telefoner med Windows Mobile har egne programvarebutikker der du kan laste ned og installere programmer rett fra telefonen ved hjelp av noen få tastetrykk.

Både Android og Iphone har en lang rekke programmer tilgjengelig i Android Market og Apples App Store. Utvalget i Maemo 5 øker stadig, mens programvareportalen i Windows Mobile, Windows Marketplace, fortsatt bare har et fåtall programmer å velge i.

I de fleste tilfeller trenger du bare trykke på "last ned" eller "installer", og programmet dukker opp i hovedmenyen.

SMS-bokmerke

Om du går til en aktør som tilbyr smarttelefonprogrammer på nettet, vil du i mange tilfeller måtte taste inn mobilnummeret ditt på en nettside. Deretter får du et bokmerke i en SMS. Dette bokmerket åpner wap-leseren på mobilen din, og laster ned programmet automatisk.

Last ned rett til mobilen

Hos noen aktører må du selv taste inn adressen til programmet du skal laste ned. Deretter vil du få spørsmål om å installere programmet. 

Last ned til PC-en

Av og til må du laste ned programmet til PC-en fin først. Da får du en fil med filendingene .SIS (Symbian, for eksempel Nokia-telefoner) og .CAB eller .EXE (Windows Mobile).

Filen må deretter overføres til mobiltelefonen din via en datakabel eller Bluetooth, og deretter åpner filen med mobilen, vil programmet installere seg selv. Du kan også bruke PC-programmet som fulgte med telefonen din for å installere programmet på mobiltelefonen.

Les også: Slik overfører du filer til mobilen »

Ta i bruk programmer

Nå som programmet er installert, skal det ha dukket opp et nytt ikon i menyene til mobiltelefonen din. Programmet finner du under et eget menyvalg, som for eksempel "programmer", "Installering" eller lignende.

Mange programmer krever at du svarer ja på noen spørsmål første gang du starter opp. Nettlesere og MSN-klienter må for eksempel få tillatelse til å koble seg på internett.

NB! I likhet med PC-programmer, kan noen mobilprogrammer utgi seg for noe annet enn de er. Dersom du opplever at et program vil koble seg til internett, bør du ikke tillate dette uten at du kjenner til programmet. Noen programmer vil også sende SMS. Vær alltid kritisk når programmer spør om tillatelse til å foreta seg noe som kan koste deg penger.

Slik sletter du programmer

Dersom du vil fjerne et program, er dette en smal sak. På Symbian-telefoner åpner du menyvalget "programbehandling" og blar deg ned til programmet du vil fjerne. Deretter velger du "slett" fra menyen.

På Windows-telefoner går du inn i innstillingsmenyen, velger fanen "system" og deretter "fjern programmer". Programmet vil nå slettes fra mobiltelefonen din.

Det er en god idé å slette programmer du ikke bruker, siden disse opptar plass i telefonens minne.

-------------

OBS: Navn på menyvalg, overføringsmetoder og hvor du finner programmene på telefonen varierer fra produsent til produsent. Er du i tvil om hvordan du finner frem på akkurat din telefon, anbefaler vi at du leser i bruksanvisningen.

Mobilskolen

I lomma di har du et videokamera, en helproff kalender, en adressebok, en mp3-spiller og mye annet. I mobilskolen viser vi deg hvordan du bruker de nedstøvede funksjonene i mobilen din.

Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth
Del 17: Styr telefonen med stemmen
Del 18: Velg rett minnekort
Del 19: Slik får du GPS på mobilen
Del 20: Lei av ledninger?
Del 21: Gjør mobilen din sikker
Del 22: Hold smarttelefonen din i form
Del 23: Kom i gang med S60-mobilen din
Del 24: Kom i gang med Windows-mobilen din
Del 25: Kom i gang med UIQ-mobilen din
Del 26: Unngå virus på mobilen din
Del 27: Ta backup av mobilen
Del 28: Få gratis ringetoner og bakgrunnsbilder
Del 29: Tar du med mobilen på ferie?
Del 30: Lader du mobilen ofte?
Del 31: Dette bør mobilen din kunne
Del 32: Slik får du Office på mobilen
Del 33: Slik bruker du mobilen som modem
Del 34: Slik ser du film på mobilen

annonse