Til hovedinnhold

Nå skal Nvidia støtte FreeSync-skjermer

I hvert fall de beste av dem.

Varg Aamo, Tek.no

Nvidias G-Sync-teknologi er en god måte å forhindre såkalt riving i bildene når du spiller. Problemet er at teknologien er dyr og kun fungerer på visse produkter. Dette har ført til en situasjon der mange har et grafikkort fra Nvidia og en skjerm som støtter en lignende teknologi kjent som AMD FreeSync eller VESA Adaptive-Sync.

Denne realiteten har Nvidia nå tatt inn over seg, og derfor har de også startet et program for å se hvilke FreeSync/Adaptive-Sync-monitorer som sammen med et egnet Nvidia-grafikkort kan gi en spillopplevelse uten hakking og riving – eller da kan gi en god VRR (variable refresh rate)-opplevelse, som Nvidia kaller det selv.

Nvidia

Enn så lenge skal Nvidia ha testet rundt 400 skjermer, og av disse er det kun tolv som har havnet på deres «G-Sync Compatible»-liste. Skjermene på denne lista får optimaliserte drivere som også automatisk skrur på teknologien.

Kommer 15. januar

Årets første nye drivere fra Nvidia skal etter planen slippes den 15. januar, og det er også med disse at støtten for FreeSync-skjermer kommer på plass – vel å merke for grafikkort med «Pascal»-arkitektur eller nyere. Altså må du ha et kort som tilhører GeForce GTX 10- eller RTX 20-serien.

Nvidia

Og så er det jo dette med at det i første omgang kun er tolv skjermer som har passert Nvidias tester og krav, som mer eller mindre sier at skjermen må gi en feilfri VRR-spillopplevelse mellom 60 Hz og 144 Hz.

Her regner vi med at det vil komme til noen flere skjermer etter hvert, men for deg som ikke har planer om å vente og se eller har en skjerm som trolig aldri vil komme på den lista, vil det også være mulig å skru på dette manuelt – men da naturligvis uten noen garantier fra Nvidia.

Tre klasser G-Sync

Nvidia

Ved siden av «G-Sync Compatible», introduserer Nvidia også en annen klassifisering i form av «G-Sync Ultimate» (tidligere «G-Sync HDR»). Dette stempelet går til skjermer i toppklassen med 4K-oppløsning, 1000 nits HDR, dynamisk baklys og fullt DCI-P3-fargerom.

Eller «den beste teknologien, den beste lysstyrken, de beste fargene og den beste kontrasten», ifølge Nvidia selv.

Da snakker vi altså om godsaker i denne klassen:
TEST: Asus ROG Swift PG27UQ – den råeste skjermen vi har testet >>>

(Kilde: Nvidia)

annonse