Til hovedinnhold

Blir dette elbilen som gir Tesla kamp om tronen?

Dashboardet er en 49-tommers skjerm.

Video

LAS VEGAS (Tek.no): Elbilnyheter fra obskure merker man aldri har hørt om skal man vanligvis ta med en liten klype salt, men om man skal dømme etter profesjonaliteten på lanseringen, bør den kommende elbilen til Byton kunne bli en stor suksess.

Byton ble startet av tidligere ansatte i blant annet Tesla og BMW, og har i dag erfaring fra både Google og Apple i sjefsstillinger. Selskapet tjuvstartet den enorme CES-messen i Las Vegas med å lansere sitt nye elbilkonsept søndag.

Konseptbilen skal komme i to utgaver, med henholdsvis 272 og 476 hestekrefter. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

– Det er på tide å tenke nytt om bilen, het det innledningsvis, og på enkelte områder virker det som om Byton-designerne har gjort nettopp det.

Enorm dashbordskjerm

Mest iøynefallende er sannsynligvis den 49 tommer brede skjermen som dekker nærmest hele dashbordet, og uvanlig er det også med touchskjerm innfelt i selve rattet. Det er selvfølgelig bygd inn to store skjermer for setene bak også, komplett med webkamera og det hele.

Både setene foran og bak kan justeres, og setene foran kan attpåtil roteres 12 grader innover for å gi passasjerene i baksetet bedre utsyn til dashbordskjermen. Ellers minner bilen mye om en smarttelefon rent funksjonsmessig, med touchskjermer overalt, stemmestyring gjennom Amazon Alexa, ansiktsgjenkjenning og støtte for lynraske datahastigheter med 5G.

Slik ser skissene av interiøret til Byton-konseptbilen ut. Legg merke til den gigantiske skjermen på tvers av dashbordet. Bilde: Byton

Utvendig er Byton-bilen foreløpig ganske typisk konseptbilaktig, med særdeles pene linjer og attraktive flater.

Bilen har for eksempel ingen synlige dørhåndtak, i tillegg til at flatene der grillen vanligvis sitter på fossibiler har LED-striper som blant annet kan brukes til å angi ladestatus når du beveger deg i nærheten av bilen.

Baksetet har to seter, store skjermer og relativt god beinplass. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Den har heller ingen sidespeil, kun kameraer spredt rundt omkring som gir deg en videofeed inn i bilen. Den stygge antenna på taket er også erstattet med antenner integrert i selve taket, og Byton hevder at du ville trengt fire vanlige antenner for å få like gode signaler som de nyutviklede integrerte antennene gir.

Minst 400 kilometer rekkevidde

Bilen måler ellers 4,85 meter lang, 1,94 meter bred og 1,65 meter høy, og hjulbasen er på 2,95 meter. Det gjør den litt større i alle retninger enn en Tesla Model 3. Bilen er bygget på Bytons nyutviklede elbilplattform, og den skal åpne for flere Byton-biler etter hvert. Selskapet har konkrete planer for en sedan og en større flerbruksbil, såkalt MPV.

Byton-bilen har ikke synlige dørhåndtak, ingen antenne på taket og heller ingen sidespeil. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Den nåværende konseptbilen vil komme i to utgaver. Den billigste modellen vil ha et batteri på 71 kWh, 400 kilometer rekkevidde, bakhjulstrekk og 272 hestekrefter, mens den kraftigste modellen leveres med 95 kWh batteri, 520 kilometer rekkevidde, firhjulstrekk og 476 hester. Bilene skal også kunne lade raskt: 80 prosent på 30 minutter.

Prismessig varsler Byton at bilen vil starte på 45 000 dollar (cirka 362 000 kroner etter dagens kurs, selv om amerikanske priser sjelden kan oversettes direkte til norske forhold), og prisen kombinert med rekkevidden gjør at Byton hevder at dette vil bli den første rimelige elbilen på markedet som fyller kravene til å være nummer én-bilen for en familie. Det er mulig Tesla vil ha en innvending mot det.

Moderat selvkjørende

Grunnlegger og toppsjef Carsten Breitfeld var tidligere prosjektleder for plugin-hybriden BMW i8. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Bilen kommer også med nivå 3-selvkjøring ved lansering, noe som skal utvides til nivå 4 i løpet av 2020. Nivå 3 innebærer at bilen under riktige forhold har en del selvkjørende funksjoner, mens nivå 4 gjør bilen i stand til å ta helt over i en del situasjoner.

Bilen skal dessuten kunne utnytte maskinlæring både til å lære deg å kjenne og å gi deg beskjed om at bilen er utsatt for et angrep eller at en del trenger service. Selv kritiske maskinvarekomponenter skal kunne oppgraderes gjennom hele bilens livssyklus, slik at bilen alltid kan være oppdatert til det nyeste.

Byton har allerede designstudio i Munchen i Tyskland, utviklingsenhet i Santa Clara i Silicon Valley og kontorer i flere av de største kinesiske byene. Hovedkvarteret ligger i Nanjing, og det er også her selskapet holder på å bygge sin første fabrikk.

Selve lanseringen av bilen skal skje i slutten av 2019, i Kina, USA og Europa. Skulle du være interessert kan du allerede reservere en bil på byton.com.

annonse