Til hovedinnhold

AMD er først til 7 nanometer for prosessorer og grafikkort

Og teknikken blir ikke bare forbeholdt proffmarkedet!

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

AMD har hatt en travel dag på Computex. Ikke bare har de vist fram neste generasjon Threadripper med 32 kjerner innabords, men også siste skrik innen produksjonsteknologi.

Selskapet kunne vise frem både neste generasjon Epyc serverprosessor og en grafikkprosessor (GPU) basert på 7 nanometers produksjonsprosess. Det vil si at de minste elementene prosessoren er bygd opp av ikke er større enn 7 nanometer.

IBMs 7-nanometernoder. Det begynner å bli trangt om plassen. Bilde: IBM Research

I seg selv er det ikke teknologien som er det overraskende, ettersom IBM nådde 7 nm i 2015 og 5 nm i fjor. Saken er at fabrikkene nå kan bruke disse teknikkene til å lage faktiske prosessorer, og her ser det altså ut til at AMD sniker seg forbi både Intel og Nvidia.

Sistnevntes Volta-brikke er på 12 nm, mens vi i skrivende stund kun vet om én 10 nm «Cannon Lake»-prosessor. Den vanlige Coffee Lake er lagd på en «forbedret» 14 nanometers prosess.

Kommer til vanlige grafikkort

Lite er kjent om de to prosessorene AMD viste frem, men umiddelbart ser det ut til at grafikkbrikken er ment å brukes til å akselerere maskinlæring – altså har fokus på brukes med AI-systemer.

Sjefen selv, altså AMDs Lisa Su, kunne likevel forsikre gamerne i salen om at 7 nm etter hvert skulle tas i bruk for mer konvensjonelle Radeon-grafikkort også.

Den vanlige 7 nm-prosessoren som ble vist fram var som nevnt en serverprosessor tilhørende neste generasjon Epyc. Det vil si at AMD ikke føler behovet for å gi disse den samme «Zen+»-behandlingen med 12 nm som de har gitt både andregenerasjons Ryzen og Threadripper.

Men enn så lenge konkurrerer heller ikke AMD like innbitt med Intel i serversegmentet som de gjør i privatmarkedet, og trenger følgelig ikke stresse med andre generasjon. Da er det viktigere at den gjør en god jobb når den først kommer i salg, muligens i løpet av 2019.

Hvor tett er egentlig 7 nm?
Gjør plass til 20 milliarder transistorer på en fingernegl >>>

(Kilde: TechPowerUp 1 | TechPowerUp 2)

annonse