Nyhet

Nobelpris til digitalfoto-pionerer

Willard S. Boyle og George E. Smith er tildelt halvparten av årets nobelpris i fysikk, for sin oppfinnelse som har hatt stor inflytelse på samfunnet vi lever i i dag, nemlig CCD-brikken. I 1969 fikk de to fysikerne i oppdrag fra sin arbeidsgiver Bell Labs å komme opp med idéer til en ny måte å elektronisk lagre informasjon på. CCD-teknologien var et direkte resultat av dette, men som elektronisk lagringsmetode er den for lengst glemt. Bedre og billigere lagringsteknikker har tatt over for lenge siden, men som teknologi for å gjøre lys om til elektriske digitale signaler er CCD fremdeles stor. Millioner av kameraer i alle former, fra Hubble-teleskopet til en billig mobiltelefon med kamera, er i bruk daglig, og har hatt stor effekt på vårt samfunn. Sannsynligvis lever vi i den mest veldokumenterte tidsalder i menneskets historie, så langt, takket være denne og beslektede teknologier, og effekten CCD-teknologien har hatt på alt fra forskning og vitenskap til dagligliv og underhodning er enorm.

Ovenfor kan du se noen av notatene fra utviklingen av CCD-teknologien.

Den andre halvparten av fysikkprisen går til Charles K. Kao, for banebrytende arbeid innen signaloverføring med lys i optiske fibre, noe som senere har gjort Internet mulig. Dette kan du lese mer om på Hardware.

Prisen er på ti millioner svenske kroner, samt en medalje i gull som den til høyre. Prispengene deles slik at Kao får halvparten og de andre to deler resten, men vi tør tippe på at medaljen ikke deles på samme måte. De får nok en hver.

Vil du lese mer om vitenskapen bak årets nobelpris i fysikk har Kungliga Vetenskaps Akademien forberedt tre forskjellige dokumenter med mer informasjon: Vitenskaplig versjon, populærvitenskaplig versjon, og hurtiglest versjon for de som ikke har tid til annet.

annonse