Nyhet

Entusiastkamera med stor bildebrikke

Da Olympus og Panasonic lanserte Micro FourThirds-systemet (mFT) i august i fjor, åpnet det for store muligheter til å lage kompakte kameraer med høy bildekvalitet og utskiftbar optikk. Panasonic var først på markedet allerede samme høst, med G1, et svært godt kamera, men ikke så kompakt som vi hadde ønsket oss.

Forventningene har derfor vært store til hva Olympus hadde tenkt å komme med. Og i dag, neste 10 måneder etter lanseringen av systemet, kommer de med sitt første mFT-kamera, kalt E-P1.

I forkant av lanseringen har de snakket mye om sitt legendariske Olympus Pen som nå er 50 år gammelt, og som i sin tid var det minste kvalitetskameraet du kunne få tak i. E-P1 tar mål av deg å være den digitale ekvivalenten til dette.

Stor skjerm og mange funksjoner.

E-P1 har de fleste funksjonene du finner på entusiastkameraet E-30, men altså uten speilet og den optiske søkeren. I stedet bruker du skjermen på 7,6cm (3 tommer). Det har en LiveMOS-bildebrikke som gir 12 megapiksler og har innebygd bildestabilisator. Alle manuelle kontroller er naturligvis på plass, det samme er muligheten til å fotografere i RAW.

Se detaljerte spesifikasjoner her.

mFT bruker egne objektiver, men det finnes overgang for å kunne bruke alle FourThirds- og OM-objektiver, dersom du ønske det.

Kameraet kan også brukes av fotomodeller (med litt øvelse).

E-P1 kan ta opp video i 1280x720 (720p) med 30 bilder pr. sekund og stereolyd. Kunstfiltrene som kommer fra E-30, og som i tillegg finnes på E-P1, kan benyttes også på videoopptakene.

Olympus har normalt benyttet xD-kort til å lagre bildene på. Denne gangen har de gått bort fra det, og tilbyr lagring til SDHC-kort i stedet. Vi vil kalle det et framskritt, og spår at dette er siste spiker i kisten til xD. Det gir færre standarder å forholde seg til, og ingen gråter over den avgjørelsen. Takk Olympus. Det var på tide.

I tillegg til nevnte overgang for å bruke eldre objektiver, får du også annet tilbehør til kameraet, slik som blits, optisk søker til å sette i blitsskoen, lærreim og lærveske.

Tilbehør til E-P1

mFT vil ikke erstatte speilrefleks. Til det er speilreflekskameraet for fleksibelt og kraftig. Men profesjonelle og entusiaster ønsker seg ofte et noe mindre kamera enkelte ganger. I film-dagene var det ganske enkelt, siden alle kameraer brukte den samme filmen, og dermed hadde mulighet for samme bildekvalitet. Inntil nå har alle digitale kompakte kameraer hatt så liten bildebrikke at bildekvaliteten ikke nådde opp.

Det er det nå slutt på, og vi tror at entusiastene vil elske dette kameraet.
Kameraet kommer i sølv eller hvitt, og kan leveres enten med ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5 eller ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake eller begge deler.
Prisen for huset og det første objektivet er veiledende 7500,- kroner, og vil bli tilgjengelig i juli.

Men hvor lite er egentlig dette kameraet? Kameraet måler 12 x 7 x 3,5cm. La oss sammenlikne det med andre modeller. Nedenfor ser du en sammenlikning mellom E-P1 og det minste speilreflekskameraet på markedet - Olympus E-450.

Olympus E-P1 har blitt ganske mye mindre enn et speilreflekskamera.

På bildet er de utstyrt med objektiv med tilsvarende spesifikasjoner. Husk også at E-P1 har utstyr som E-450 mangler, slik som bildestabilisator og større skjerm.

Men vi kan også sammenlikne med et kompaktkamera som har blitt mye brukt av entusiaster, Panasonic LX3. Dette er ikke det minste kompaktkameraet du får, men ett av de kraftigste.

Litt større enn et kompaktkamera

Husk at bildebrikken på E-P1 er svært mye større enn på LX3, og dermed må huset gjøres større, objektivet blir større og det krever mer batteri. Derfor er vi imponert over størrelsen, selv om vi selvfølgelig godt kunne tenkt oss det enda mindre.

Akams utskremte medarbeider er for øyeblikket på den store europeiske lanseringen, og vil komme tilbake med testbilder og flere detaljer når det foreligger. Testbildene vil etter hvert dukke opp her.

Les også
Systemkamera med og uten speil
Les også
Ond tvillingbror?
Les også
Ditt beste bilde!
Les også
To objektiver til Olympus E-P1
annonse