Nyhet

Nå kjøper vi TV-er igjen

Men det er ikke UHD-skjermer som frister oss til å pensjonere de gamle flatskjermene.

Toppåret for TV-salg i Norge er stadig 2007. Siden den gang virker det som om nordmenn har vært mettet når det kommer til flate TV-skjermer, noe selv ikke introduksjonen av 3D-teknologien i sin tid kunne hjelpe på.

Mens Danmark opplever sin første nedgang i antall solgte TV-er på ti år, ser det imidlertid ut som det har snudd seg her hjemme.

Vi kjøper flere TV-er

Kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo, kan nemlig fortelle til Tek.no at TV-salget ligger over fjoråret og at det altså er på god vei oppover – for første gang på flere år.

Kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo. Foto: Stiftelsen Elektronikkbransjen

– Butikkene opplevde en økning i salg av TV-er på 15 prosent i første kvartal, opplyser Ottemo, som bekrefter det alle tenker: Ola og Kari Nordmann installerer stadig større TV-er i stua.

– Mens vi i fjor valgte TV-er mellom 44 og 55-tommer, er det skjermer fra 55 tommer og oppover som gjelder i år, slår hun fast.

Skyldes ikke buede skjermer

Det er lett å se på introduksjonen av nye teknologier, som OLED, høyoppløste paneler med 4K-UHD-oppløsning eller buede skjermpaneler, som forklaringen på vår plutselige kjøpelyst. Dette avviser imidlertid Ottemo blankt:

– UHD- og OLED-TV-er har en svært liten del av markedet. Vi snakker ikke engang om prosenter når vi teller salgene. Vi forventer likevel å se en større etterspørsel etter disse TV-ene i de kommene månedene, forteller hun.

En ting er uansett sikkert, som Ottemo også bekrefter:

– Plasma-TV er på vei ut. Paneltypen er nå bare å finne i mindre enn to prosent av solgte TV-er.

Dette gir mening, da den éne produsenten etter den andre har valgt å legge ned plasma-produksjonen i år.

Gjelder ikke Tek.no-leseren

Mens det virker å være fysisk større skjermpaneler som drar hvermannsen til elektronikkbutikkene, avslører en rask titt i vår Prisguide-tjeneste at Tek.no-leserene på sin side er interesserte i både buede- og svært høyoppløste TV-er. Samsung, LG, og Philips er nemlig godt representert med sine UHD-skjermer.

Topplisten viser videre at antall tommer for lengst har bikket 55-tommer, som også Ottemo kunne fortelle var den nye folkestørrelsen. Kun én av TV-ene på Prisguides toppliste er nemlig under 55-tommer, og topplasseringen er inntatt av den 55-tommer store Toshiba 55L7463DN, som vi mente passet perfekt til å spille på da vi testet den.

Hva er best, Plasma, LCD eller OLED?
Vi blindtestet for å finne det ut (Ekstra) »

Les også
Elkjøp starter salg av TV-er uten tuner
Les også
Salget av UHD-TV begynner å ta av
Les også
Til venstre: TV-en din i dag. Til høyre: TV-en din i morgen.
Les også
Derfor skal din neste TV være buet
Les også
Dette er alt utstyret du må ha for å se 4K
Les også
I år kommer 4K til å få sitt store gjennombrudd
annonse