Til hovedinnhold

Forskere har endelig laget et «ekte» Star Wars-hologram

Se videoen av bildene som «svever» i luften.

Vi har sett mange eksempler på såkalte hologrammer gjennom årene, men vi er ennå et stykke unna de vaskeekte hologrammene av den typen vi har sett i Star Wars og andre filmer. Nå har et knippe forskere tatt noen steg i nettopp den retningen.

Forskere ved Brigham Young University har nemlig utviklet en ny skjerm med bilder som kan «sveve» i løse luften og ses fra alle vinkler.

Fanger ørsmå partikler

Teknikken består ifølge forskerne i å «fange» partikler i et tredimensjonalt rom ved hjelp av laserstråler. Disse laserstrålene kan brukes til å styre partiklene rundt omkring og på den måten sette dem sammen til levende fargebilder.

Slik ser det ut når partiklene fanges av laserstrålene.
BYU

Forskerne sier at skjermen kan ses på som en «3D-skriver» som skriver tredimensjonale objekter ved hjelp av de svevende partiklene og laserstrålene. Dette er lekmannsforklaringen på teknologien, og de kompliserte detaljene redegjøres for i et eget dokument hos Nature (krever abonnement).

Partiklene som benyttes er cellulosepartikler med en størrelse på ti mikrometer og er i stand til å vise bilder ved å bli belyst med rødt, grønt og blått lys. I motsetning til en del andre hologramløsninger skal teknikken både gi bredt fargespekter, høyt detaljnivå og lite støy.

Ennå er konseptet i en tidlig fase, og det er åpenbart mye som gjenstår før man kan bruke teknologien til å lage komplette bilder. Som demonstrasjonsvideoen indikerer kan løsningen ennå lenge kun produsere ganske enkle konstruksjoner, men forskerne mener de i alle fall har lagt et viktig grunnlag.

Det ble også vist interessante løsninger på CES-messen i år: Her projiserer de bilder rett ut i løse luften »

annonse