Til hovedinnhold

AMD jobber allerede med «Zen 5»

Sjefsarkitekten røper at AMD satser på Zen og Ryzen i lang tid fremover.

Vegar Jansen, Tek.no

Det har gått litt over ett år siden AMD fikk på plass en verdig Intel-konkurrent i prosessormarkedet med sin Ryzen-prosessor, og andre generasjon eller 2000-serien skal være rett rundt hjørnet.

I den forbindelse samlet AMD sammen en liten gjeng for en prat der de både så på hva selskapet har gjort og hva som kan skje fremover. Her kunne vi til vår lille overraskelse høre fra Mike Clark, sjefsarkitekten bak Zen-arkitekturen, at han allerede jobbet med «Zen 5».

AMDs Mike Clark.
AMD / skjermdump YouTube

At prosessorprodusentene jobber med ting som ligger langt frem i tid er ikke uvanlig, men her snakker vi potensielt om mange generasjoner. Den kommende 2000-serien fra AMD er nemlig 2. generasjon Ryzen, men arkitekturmessig «bare» Zen+ og ikke Zen 2.

Uansett er dette et klart tegn på at AMD mener de er på riktig vei og har fremtidige Zen-arkitekturer som et viktig satsningsområde.

Kan også være 5. generasjon

Samtidig betyr det ikke nødvendigvis at vi snakker om Zen 2 , Zen 2+, Zen 3, Zen 3+ og så videre fram til Zen 5. Siden Zen 4 ikke er nevnt – et tall nettstedet Videocardz påpeker gjerne blir hoppet over da det ligner på det kinesiske tegnet minner om død for en rekke asiater – kan Zen 5 også bety 5. generasjon Ryzen dersom Zen 2 og Zen 3 ikke får noen «+-generasjoner» hengt på seg.

Det er altså vanskelig å trekke noen avgjørende slutning om hva Zen 5 faktisk betyr i antall år eller generasjoner AMD har planlagt frem i tid.

Skulle du være spesielt interessert i prosessorer, kan du sjekke ut den lille 17-minutters praten under.

Fikk du med deg Ryzen-prosessorene med Vega-grafikk?
TEST: AMD Ryzen 5 2400G og Ryzen 3 2200G >>>

(Kilde: TechPowerUp)

AMD / skjermdump YouTube
annonse