NyhetXYZrobot Bolide Crawler

Med et byggesett kan du bygge denne edderkoppen helt selv

Styres ved hjelp av en mobilapp.

XYZrobot selger robotbyggesett

Berlin / Tek.no: Foran meg står det en liten jente på 4-5 år. Hun holder hendene rundt ansiktet, og trykker seg stadig nærmere foreldrenes trygge favn. Mellom oss – en seksbeint robot som kravler som en edderkopp på bakken. Lydene og bevegelsene er helt tydelig litt skumle for den lille jenta, men hun gir ikke tegn til å ville bort.

Den skrekkblandede fryden ser ut til å deles av mange andre inne i IFAs dingsehaller. Det stabler seg nemlig fort opp med skuelystne når XYZ Robot tar den sprø konstruksjonen frem for en krabbetur på gulvet.

Sjekk ut de nye VR-brillene fra Qualcomm. De har ekstra høy oppløsning og innebygget mobilprosessor »

Bygg roboten din selv

Noen tøffere? Du kan bygge og programmere din egen Transformer.

Selskapet lager modulære roboter som du selv kan bygge og programmere. Går du lei av én variant, kan du raskt bygge den om til en annen.

Edderkopproboten vi har foran oss heter Bolide Crawler, men den har utgangspunkt som en slags Transformers-robot. Bolide Y-01 kan stå på to bein, vandre rundt og eh, ta armhevinger før den selvsikkert vinker til de fremmøtte.

Hoveddelen av roboten er det selskapet kaller XYZduino, som er en litt tilpasset utgave av det kjente kontrollerkortet Arduino. Det er denne som styrer forhåndsprogrammerte bevegelser, eller tar imot instrukser fra fjernkontroller og sensorer.

Koble til ekstra sensorer

Du kan bygge roboten din med de modulene du måtte ønske. Det finnes også en plattform med hjul på.

Du kan koble til åtte ulike sensorer samtidig, får vi vite fra selskapets representanter på stedet. Disse hektes på brettets to UART-tilkoblinger eller de seks analoge tilkoblingene på brettet. I tillegg til XYZduino har robotsettene det de kaller et XYZduino Motor Shield, som bruker en av UART-tilkoblingene på kontrollerkortet, og styrer det du måtte ønske av servoer og motorer.

Robotene selges feridg monterte, delvis monterte eller i deler, slik at du selv kan velge hvor grunnleggende du vil starte.

Hvis du kun ønsker å lære deg om programmering og enkel automatisering av bevegelser kan du starte med en ferdig sammenskrudd robot. XYZrobot har laget sitt eget verktøy der du kan programmere roboten din.

Støtter alle de viktigste plattformene

En av XYZrobots' ansatte demonstrerer Bolide Crawler, mens en liten jente synes det hele blir litt skummelt.

For et selskap som virker såpass fokusert på læring og lek, er det naturlig å forvente støtte for en mengde ulik maskinvare. Her får du en fjernstyringsapp med støtte for både iOS-dingser og Android, mens programmeringsverktøyet støtter Windows og Mac OS.

Den Transformers-aktige roboten du ser på bilder og video i denne saken kan få en mengde andre design også. Alt avhenger av hvordan du velger å sette den sammen, og hvis XYZ-navnet klinger kjent kommer det kanskje av at samme selskap er velkjent for sine 3D-printere.

Her er altså noe av målet at du skal kunne skrive ut dine egne design for robotene. Krabberoboten på det øverste bildet er forholdsvis ren og uten mer enn de grunnleggende komponentene, mens den tobeinte friskusen allerede har en hel del mer eller mindre unødvendige designelementer, så som hjelmen på toppen av roboten.

Under ser du en videosnutt med noen av de forskjellige robotsettene XYZrobot selger i aksjon. Den seksbeinte skumlingen kjøres med fjernstyring, mens de to andre variantene har forhåndsprogrammerte bevegelser.

Vil du se alt det spennende vi har skrevet om fra IFA-messen i Berlin så langt? Ta en titt på temasiden vår »

Les også
Hvis vi bare kunne forstå hva denne roboten prøver å si
Les også
Samletest av robotstøvsugere: Én robotstøvsuger stikker fra alle de andre
Les også
Bygg en fjernstyrt robot med Ziro
Les også
Sphero BB-8: Dyrt, men morsomt leketøy
annonse