Til hovedinnhold

Russland innfører «PRISM på steroider» under OL

Regn med å bli overvåket dersom du skal reise over som tilskuer.

Wikipedia Commons

At sikkerheten trappes vesentlig opp under store arrangementer er en kjent sak, men under det kommende vinter-OL i byen Sochi i Russland ser det ut til at myndighetene ikke vil ta noen sjanser overhodet.

Den britiske avisen The Guardian har nå mottatt dokumenter fra russiske gravejournalister som viser at landets sikkerhetsbyrå FSB har meget ambisiøse overvåkningsplaner på gang i forbindelse med OL-arrangementet.

Total kontroll

Dokumentene viser at FSB, som for øvrig er etterfølgeren til det mer kjente byrået KGB, har «oppgradert» både telefon- og wi-fi-nettverk for å gi dem total oversikt over alt som foregår av kommunikasjon via telefon og Internett under begivenheten.

Russland har allerede et landsdekkende system for slik overvåkning, kalt Sorm, men dette skal altså nå være kraftig forbedret for å møte storinnrykket i Sochi-regionen.

Dermed vil FSB blant annet være i stand til å lytte til samtaler til både tilskuere og deltakere i OL og følge med på hva som skjer på for eksempel sosiale medier, hvor aktiviteten trolig vil bli stor. Byrået skal visstnok også ha på plass et system som automatisk fanger opp bestemte ord og uttrykk på Internett som anses som «sensitive».

Ifølge The Guardian tyder dokumentene på at overvåkningsplanene er de aller mest omfattende og aggressive som noensinne er iverksatt i OLs historie.

– Ta ut batteriene av mobilen

En kanadisk professor ved navn Ronald Deibert, som deltok i arbeidet med å avdekke planene, kaller det russiske programmet for «PRISM på steroider», med referanse til NSAs nå verdenskjente overvåkningsprosjekt.

I dokumentene kommer det også frem at det amerikanske utenriksdepartementet har anmodet folk som skal reise over som tilskuere om å være svært forsiktige med kommunikasjonen under OL på grunn av den omfattende overvåkningen. Særlig gjelder dette for bedriftsreisende, som kan bli utsatt for industrispionasje.

For å beskytte seg selv råder departementet folk blant annet til å ta ut batteriet av mobiltelefoner som ikke er i bruk og til å kun ta med seg datamaskiner og lignende som er «rene», det vil si ikke inneholder personlig og sensitiv informasjon.

I mellomtiden fortsetter NSA-avsløringene: Nye dokumenter har avslørt at byrået angrep Tor-nettverket »

(Kilde: The Guardian)

annonse